Celstraf dreigt voor Pool (43) die zijn partner zou hebben mishandeld

ENS • Za 22 juni 2024 | 14:21 • Zaterdag 22 juni 2024 | 14:21

"Ik dacht dat ik doodging", zei de ex-partner van voormalig Ensenaar M.S. (43) eind vorig jaar tegen de politie. S. had haar kort daarvoor mishandeld, vertelde ze de agenten. "Ik had soep gemaakt, maar die gooide hij over me heen." Daarna zou haar hebben gestompt en geslagen en hebben geprobeerd haar keel dicht te knijpen. Dat zou de striemen in haar hals en de schaafwonden en blauwe plekken op haar lijf verklaren.

Het gebeurde allemaal op een park met huisjes in Ens, waar veel Poolse werknemers tijdelijk verblijven. Een buurman zag de partner van S. die winterochtend in haar kamerjas buiten staan. Ze schreeuwde en was doodsbang, volgens de man. En ze vroeg hem de politie te bellen.

'Ik vermoord je bitch'
Buren hoorden S. schreeuwen dat hij haar zou vermoorden: "Als ik foto’s hiervan op jouw telefoon vind, dan leef jij niet meer. Ik vermoord je bitch."

S. heeft in Polen een enorm strafblad met onder meer huiselijk geweldszaken en zaken die hij pleegde onder invloed van alcohol. Ook in Nederland is hij hiervoor eerder veroordeeld. Toch ontkent hij een alcoholprobleem te hebben. Hij ontkent ook buiten zijn boekje te zijn gegaan die dag in Ens. De Pool vertelde de politie eerder dat er wel ruzie was geweest, maar van geweld was volgens hem geen sprake.

Eis: vier maanden cel
Daar gelooft de officier van justitie echter niets van. Die eiste vrijdag vier maanden cel tegen hem in de Lelystadse rechtbank. S. verscheen niet in de rechtszaal. Hij zit in Polen waar hij door een ongeluk in het ziekenhuis ligt, vertelde zijn advocaat.

Die vroeg daarom om uitstel van de zaak naar september, maar daar ging de rechtbank niet in mee: "Uw cliënt is in maart vrijgelaten uit zijn voorarrest onder voorwaarde dat hij hier vandaag zou zijn." Het feit dat hij zegt in het ziekenhuis te liggen, vond de rechtbank niet onderbouwd.

Pieter Baan Centrum
Deskundigen vinden dat S. ter observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC) zou moeten, waar een psychiater hem kan onderzoeken. De Pool wil daar volgens zijn advocaat niet aan meewerken. Door de lange wachttijden voor een plekje in het PBC, vond de officier een opname nu ook geen optie. Hij vroeg de rechters dan ook de zaak nu af te handelen.

De uitspraak is op 5 juli.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel