Pan met hete olie over gevangene heen: rechtbank legt tbs met dwangverpleging op

LELYSTAD • Za 22 juni 2024 | 10:30 • Zaterdag 22 juni 2024 | 10:30

De rechtbank heeft de 21-jarige Y. W. vrijdag vier jaar cel opgelegd en tbs met dwangverpleging. W. overgoot vorig jaar een medegevangene in de Lelystadse gevangenis met hete olie. Volgens de officier van justitie had hij de man ook gestoken met een mes, maar dat acht de rechtbank niet bewezen.

De aanklager eiste twee weken geleden zes jaar cel en de tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag. Volgens de rechtbank had W. een mes in zijn handen toen hij in de cel van het slachtoffer was, maar is er te weinig bewijs dat hij hem ook echt gestoken heeft. Een getuige zei stekende bewegingen te hebben gezien, maar geen mes. En W. ontkent te hebben gestoken.

Soeppan met olie
W., die al lange tijd vastzit, liep vorig jaar juni de cel van een medegevangene binnen met in zijn handen een soeppan met hete olie. Eerst probeerde hij de celdeur te sluiten en daarna gooide hij de volledige inhoud van de pan over de man heen. Daarop ontstond een worsteling waarbij W. op de man viel.

Lees ook: Hete pan met olie gaat over medegevangene: 'Het leek alsof ik in de fik werd gestoken'

Het slachtoffer liep brandwonden op aan zijn oor, hoofd, arm en hand. Hij krijgt een schadevergoeding, besliste de rechtbank. Die vindt dat de verdachte berekenend te werk is gegaan en geen enkele blijk van medeleven heeft getoond: "Het lijkt alsof het hem niets doet", staat in het vonnis te lezen.

Tbs
Ook noemen de rechters het zorgelijk dat W. geen verklaring heeft willen afleggen over wat er is gebeurd. Volgens deskundigen heeft een stoornis in het autismespectrum en antisociale kenmerken. Ze denken dat de kans dat zoiets weer gebeurt, hoog is. Vandaar dat de rechtbank tbs met dwangverpleging nodig vindt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel