'Minder Marokkanen'-standpunt achtervolgt Chris Jansen, maar hij heeft nu 'andere rol'

ALMERE • Vr 21 juni 2024 | 15:23 • Vrijdag 21 juni 2024 | 15:23

Meerdere Kamerleden zijn kritisch op het feit dat kandidaat-staatssecretaris Chris Jansen nooit afstand heeft gedaan van de de 'minder Marokkanen'-uitspraak van partijleider Geert Wilders.

Dat bleek vrijdagmiddag tijdens zijn hoorzitting in de Tweede Kamer. Jansen is nu nog gedeputeerde namens de PVV in Flevoland, maar is ook beoogd staatssecretaris van openbaar vervoer en milieu in het nieuwe kabinet.

Alle nieuwe bewindspersonen moeten zich sinds deze formatie onderwerpen aan een 'hoorzitting', waarbij ze door Kamerleden aan de tand worden gevoeld. Door sommigen wordt het gezien als een soort openbaar sollicitatiegesprek.

'Minder, minder, minder'
In 2014, tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PVV, vroeg partijleider Geert Wilders aan het aanwezige publiek of ze 'meer of minder Marokkanen' wilden. "Minder, minder, minder!", riep het publiek toen. Het was een uitspraak waar hij uiteindelijk voor veroordeeld werd, vanwege groepsbelediging.

Chris Jansen, toen nog raadslid in Almere, deed als enige van de negenkoppige PVV-raadsfractie geen afstand van deze uitspraak. Hij werd daarvoor toen uit de fractie gezet, maar kon na een weekend alweer terugkeren. Toch zijn de fracties van DENK, D66 en Partij voor de Dieren nu kritisch op die keuze.

Geen afstand
DENK-Kamerlid Ismail el Abassi vroeg hem of hij alsnog afstand wilde doen van die uitspraak. Nee, antwoorde Jansen. "In 2014 heb ik geen afstand gedaan van die uitingen, en dat doe ik op dit moment ook niet." Wel herhaalt hij een uitspraak die hij bij zijn aantreden als gedeputeerde ook al deed.

Toen zei hij namelijk dat hij in zijn 'nieuwe rol' als bestuurder zulke uitspraken niet zal doen. "Als bestuurder zult u mij dit soort dingen niet meer horen zeggen, maar als volksvertegenwoordiger sta ik achter de keuzes die ik toen gemaakt heb."

Voor D66-Kamerlid Mpanzu Benenga leidt het tot de vraag of Jansen wel effectief zijn werk kan uitvoeren. "Mijn deur staat voor iedereen open. Dat laat ik ook al een jaar lang in Flevoland zien", zegt Jansen.

Oude tweet
El Abassi haalde ook een oude tweet aan, waarin Jansen zelf pleitte voor minder Marokkanen, omdat dat zou zorgen voor minder overlast en minder criminaliteit. Een strafbare uitspraak, volgens het Kamerlid.

"Of mijn uitlatingen toen strafbaar waren, dat zal dan wel blijken", zei Jansen daarop. Ook laat hij in reactie op een vraag van Partij voor de Dieren-Kamerlid Ines Kostić weten de uitspraak van de rechter tegen Wilders te respecteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel