Kleigrond Luttelgeest lokt groenteveredelaar Enza Zaden naar dorp

LUTTELGEEST • Do 20 juni 2024 | 20:23 • Donderdag 20 juni 2024 | 20:23

Het groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden uit Enkhuizen heeft donderdag in Luttelgeest een nieuw kassencomplex in gebruik genomen. Met het doorknippen van een lint is de nieuwe productielocatie voor zaden van paprika, komkommer, sla en meloenen een feit.

Enza Zaden exporteert wereldwijd en heeft juist Luttelgeest uitgekozen om de productie van zaden voor groenten te optimaliseren. Directeur Allison Thomas: "Vooral de kleigrond is perfect geschikt om biologische groenten te telen." Ook de tuinbouwomgeving van Luttelgeest vindt ze een groot voordeel.

Er wordt nu drie hectare grond gebruikt en in totaal is er acht hectare om in de toekomst uit te kunnen breiden. Bij de veredeling van de zaden worden planten uit een groep geselecteerd die de gewenste eigenschappen hebben.

Wanneer steeds met de beste exemplaren wordt doorgekweekt en gekruist, wordt uiteindelijk een steeds betere, 'veredelde' plant gekweekt.

Duurzaam
Bij het telen van de groenten worden geen giftige chemische verdelgingsmiddelen gebruikt, alles is biologisch. Ook zijn er 917 zonnepanelen voor de stroom en al het benodigde water wordt opgevangen.

"We vangen al het regenwater op in een bassin van 20.000 kubieke meter", legt strategiemanager Gido Schouten uit. "Wij gebruiken geen drinkwater voor het telen en al het water hergebruiken we ook nog eens."

Groenteveredeling is big business. En volgens directeur Thomas ook zeker broodnodig. "De wereldbevolkingsgroei gaat richting de tien miljard mensen. Er is steeds meer vraag naar biologisch voedsel. En voor de duurzaamheid van onze planeet moeten we daaraan werken."

Bij de vestiging van Enza Zaden in Luttelgeest werken nu tien mensen in vaste dienst, voornamelijk uit de regio. Naar verwachting zijn straks tijdelijke krachten nodig tijdens de drukke zomermaanden. In de toekomst hoopt het bedrijf uit te groeien naar twintig vaste krachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel