Oehs en ahs bij opening tien meter hoge uitkijktoren Oostvaardersplassen: "Ik vind dit geweldig!"

LELYSTAD • Wo 19 juni 2024 | 17:41 • Woensdag 19 juni 2024 | 17:41

In Nationaal Park Nieuw Land in Lelystad is de uitkijktoren Roerdomp geopend. Het is een toren van tien meter hoog en volgens Staatsbosbeheer het hoogste publieke uitkijkpunt van Flevoland.

De afgelopen jaren is gewerkt aan nieuwe objecten en aanpassingen in het wandelgebied De Driehoek in de Oostvaardersplassen. De opening van de uitkijktoren woensdagmiddag is daarom ook letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

Met de uitkijktoren, een metalen geraamte met houten buitenkant, zijn de Oostvaardersplassen en Nationaal Park Nieuw Land een icoon rijker. Vanaf de Roerdomp kan je de flats in Almere zien maar het is vooral de bedoeling dat je het landschap om je heen in je opneemt. "Je kan hier ook oog in oog komen te staan met de zeearend en de kiekendieven vliegen voorbij," vertelt Rosan op den Kelder van Staatsbosbeheer. "We wilden de beleving verbeteren in de Oostvaardersplassen."

De uitkijktoren is pas donderdag officieel open voor het publiek. Toch klommen al twee Duitsers naar boven. "Dit is een geweldig uitkijkpunt", zegt een man die met z'n verrekijker de omgeving bekijkt. "Ik zie paarden", zegt een mevrouw die met hem mee is. "Konikpaarden. Ze zijn aan het grazen. Ik vind dit geweldig!"

De opening van de uitkijktoren is het sluitstuk van een aantal vernieuwingen in de Oostvaardersplassen. Zo is er een speciale doorgang voor vissen gemaakt waardoor vooral de drie doornige stekelbaars de paaipoelen in het natuurgebied kan bereiken. Er zijn nieuwe vlonderpaden die het mogelijk maken dat bezoekers midden in het riet de karekiet, blauwborsten en rietzangers kunnen horen zingen. Verder is ook de Zeearendhut nu toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers. Het project, waarin Staatsbosbeheer en de gemeente Lelystad samenwerken, is mogelijk gemaakt dankzij financiering vanuit de Europese LEADER-subsidie en Provincie Flevoland.

De Driehoek

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel