Bewoners van luxe woonwijk Buitenhof voelen zich in de steek gelaten door gemeente

LELYSTAD • Za 15 juni 2024 | 9:35 • Zaterdag 15 juni 2024 | 9:35

Bewoners van de luxe woonwijk Buitenhof in Lelystad zijn boos op de gemeente. Ze vinden dat die bezwaren tegen de bouw van een appartementencomplex te makkelijk terzijde schuift. En ze stellen dat de gemeente zich in de kwestie partijdig opstelt en de kant kiest van de projectontwikkelaar.

De bewoners, verenigd in de groep Mooi Buitenhof, vragen de gemeenteraad per brief om de bouw van de appartementen voorlopig te blokkeren.

De brief volgt na een in hun ogen moeizaam gesprek met wethouder Piet van Dijk en ambtenaren. Mooi Buitenhof wil nu dat de gemeenteraad zich er mee gaat bemoeien.

Appartementen met zorg
Buitenhof is een luxe woonwijk aan de oostkant van Lelystad met vrijstaande woningen. Enkele jaren geleden is er al een appartementengebouw bijgekomen. Er stond een tweede appartementengebouw gepland. Na jaren van uitstel wil de projectontwikkelaar middenin de wijk nu dat gebouw neerzetten met 22 appartementen met een zorgfunctie, Kraaienhof geheten.

Totaal 113 bewoners hebben in december zienswijzen ingediend tegen het plan tijdens een inspraakprocedure. Ze vinden dat het 12,5 meter hoge complex te dominant wordt in de woonwijk en er niet passen. Daarnaast gaat het gebouw ten koste van grond, die is bestemd voor recreatie. Ook bestaat de vrees dat de extra bewoners voor te veel verkeersdrukte zorgen.

Een ander argument van de bewoners is dat de appartementen worden gebouwd op een plek, waar zich volgens sommige kaarten een 17e-eeuws scheepswrak zou bevinden. Geheel duidelijk is dat niet. De projectontwikkelaar heeft eerder gezegd dat vanwege het scheepswrak de aanleg van een sinds 2007 beloofde sloepenhaven niet kan doorgaan. De bewoners stellen dat de ontwikkelaar zijn afspraken schendt en vinden het vreemd dat de gemeente op diezelfde plek nu wel appartementen wil toestaan, terwijl de haven dreigt te worden afgeblazen.

Gemeente Lelystad
Gemeente Lelystad

Afgewezen
De gemeente wees in april de bezwaren van 112 van de 113 bewoners van de hand. Volgens de gemeente voorziet het "moederplan' voor Buitenhof al jaren in een appartementencomplex op die plek en past dit prima in het beeld van de wijk. De grond voor recreatie kan na een wijziging van het bestemmingsplan worden gewijzigd in woningbouw. Het college van burgemeester en wethouders is hiertoe sinds 2014 bevoegd.

De verkeersdrukte valt volgens de gemeente mee, want de hoofdweg in het Buitenhof kan de aantallen auto's van de nieuwe bewoners best aan. 

Verder stelt de gemeente dat de appartementen niet bovenop, maar "in de buurt" van het scheepswrak komen. Al wordt dit nog nader archeologisch onderzocht.

Onjuiste informatie
Half mei heeft het college bij monde van wethouder Van Dijk de gemeenteraad per brief geïnformeerd over de afwijzing van de bezwaren. Maar volgens Mooi Buitenhof heeft de wethouder de raad onjuiste en onvolledige informatie verstrekt en selectief geciteerd uit vertrouwelijke notulen van de Stichting Buitenhof van eigenaren en de projectontwikkelaar.

Nadat een gesprek met Van Dijk hierover eind mei niets opleverde, hebben de bewoners nu zelf de raad aangeschreven om de bezwaren uit te leggen. Ze voelen zich in de steek gelaten en verwijten de gemeente andere belangen te hebben dan de bewoners.

Het steekt de bewoners dat de gemeente bij het afwijzen van de zienswijzen voortdurend verwijst naar het "vigerende moederplan" of bestemmingsplan voor Buitenhof, hoewel dat volgens hen op diverse punten is achterhaald.

Ook wordt het wooncomplex Kraaienhof volgens niet "slechts beperkt hoger", maar met zo'n vier meter aanzienlijk hoger dan de omliggende woonomgeving. De gemeente negeert dit argument, aldus de bewoners.

Niet objectief
Mooi Buitenhof verwijt wethouder Van Dijk verder dat hij in zijn brief aan de gemeenteraad er blijk van geeft niet objectief te zijn. De vereniging vindt het opvallend dat de wethouder in zijn brief hetzelfde standpunt over de sloepenhaven inneemt als de projectontwikkelaar, als hij spreekt over "eventuele realisatie" van de haven. De bewoners wijzen er op dat de ontwikkelaar in een bijeenkomst in mei 2022 heeft gegarandeerd dat de haven er komt zonder extra kosten voor de bewoners.

De vereniging zegt zelf in de krant te hebben moeten terugzoeken dat de bouwvergunning voor Kraaienhof al in december is aangevraagd. De wethouder zei in een gesprek eind mei dat dit nog moest gebeuren. 

Bij elkaar genomen spreekt Mooi Buitenhof van "onjuiste en misleidende informatie aan de bewoners" en voelt zij zich beperkt in de mogelijkheden om nog bij de rechter bezwaar aan te tekenen.

Omdat er ook nog een procedure van de bewoners loopt om documenten bij de gemeente op te vragen, dringt Mooi Buitenhof er nu bij de gemeenteraad op aan om de vergunningprocedure voor Kraaienhof voorlopig stop te zetten. Ook zouden alle zienswijzen opnieuw moeten worden beoordeeld. De bewoners vragen de raad of zij op 9 juli in een commissievergadering hun bezwaren willen behandelen.

Reactie gemeente 
In een reactie aan Omroep Flevoland gaat de gemeente niet in op de verwijten aan wethouder Van Dijk dat hij zich partijdig zou opstellen.

De gemeente stelt dat zij zich in de "complexe zaak" Buitenhof niet bemoeit met zaken die juridisch gezien uitsluitend de projectontwikkelaar en de bewoners aangaan. "Daar waar de gemeente wel aan zet is, worden steeds de belangen van alle partijen zorgvuldig gewogen waarbij de gemeente zich houdt aan de wet en de voorgeschreven procedures."

Volgens de gemeente is het haar taak als vergunningverlener om de bouwaanvraag voor de appartementen op juistheid te beoordelen. Het college heeft geoordeeld dat die voldoet aan het bestemmingsplan voor Buitenhof zoals dat in 2014 door de gemeenteraad is vastgesteld. Om die reden kan het college van b en w de aanvraag niet weigeren.

Naar de rechter
Hetzelfde is gebeurd met de zienswijzen van de bewoners. Die zijn inhoudelijk beoordeeld. Het staat bewoners vrij om naar de rechter te stappen als zij het hiermee niet eens zijn. De gemeente benadrukt dat zaken en procedures strikt moeten worden gescheiden.

In de reactie zegt de gemeente verder dat zij begrijpt dat de bewoners boos zijn dat bepaalde voorzieningen zoals de sloepenhaven nog niet zijn gerealiseerd. Hoewel de haven in het bestemmingsplan staat, kan zij de ontwikkelaar niet dwingen om die te realiseren. 

De gemeente vindt het belangrijk dat de bewoners, projectontwikkelaar en de gemeente "met elkaar in gesprek blijven en proberen binnen het redelijke tot gezamenlijke oplossingen te komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel