Culturele sector Almere vreest voor de toekomst

ALMERE • Ma 6 mei 2024 | 17:34 • Maandag 6 mei 2024 | 17:34

Culturele instellingen in Almere luiden de noodklok. De gemeente moet bijna 50 miljoen euro bezuinigen. De instellingen hebben berekend dat twee miljoen euro voor rekening zou komen voor de cultuursector. Als dat doorgaat, zou dat volgens hen funest zijn voor het aanbod.

Jos van Hulst van het Directie Overleg Culturele instellingen Almere (DOCA) roept de gemeente op om de plannen nog eens scherp tegen het licht te houden. Volgens Van Hulst is de rek er al jaren uit bij de instellingen. "Het voortbestaan hangt nu al aan een draadje." Nog eens tien procent er vanaf zal volgens Van Hulst een kaalslag opleveren.

Ook oud-wethouder Hilde van Garderen maakt zich zorgen over de toekomst. Zij is de voorzitter van de Raad van Toezicht van theatergroep Suburbia. "Wij zijn het enige gezelschap voor stadstheater in Almere. Als Suburbia omvalt hebben we niks meer. Valt er in Amsterdam één om, dan blijven er nog 564 over."

Cultuuraanbod is al te klein
De instellingen vinden dat het aanbod in Almere achterblijft. Steden die kleiner zijn bieden vaak veel meer dan wat Almere kan laten zien. De cultuursector schreef daarom een brandbrief naar de gemeente.

Nóg minder middelen kan echt niet, zegt Jos van Hulst van DOCA. "De voorzieningen hier van het poppodium zijn vergelijkbaar met het podium in Tiel. Dat is 5 keer kleiner dan Almere." Van Hulst roept de gemeente op zich te gedragen als grote stad. "Want het is een grote stad."

Gevolgen op andere geldstromen
Hilde van Garderen waarschuwt dat een stop op een gemeentelijke subsidie ook gevolgen zal hebben op andere geldstromen. Stopt één subsidie, dan stoppen er meer, zegt ze.

Daarbij doelt ze op subsidies van de provincie, maar ook van het Rijk. De gevolgen zijn dat instellingen moeten snijden in plannen, dat er minder voorstellingen worden gegeven en ontwikkeld. Ze vreest dat het wegvallen van cultuur de stad onaantrekkelijk maakt voor bedrijven om zich te vestigen. En dat de stad minder aantrekkelijk wordt om in te wonen.

"Stel je eens voor, dat die mooie muziek niet meer klinkt, dat je moeder niet meer naar dat koor kan gaan, dat er geen mooie zomervoorstellingen zijn, waar thema's worden besproken die echt spelen. Ik zou het nooit willen uitspreken maar misschien wil ik dan wel weg uit Almere."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel