Aantal winkels in Flevoland toegenomen, Dronten en Noordoostpolder zijn koploper

FLEVOLAND • Wo 1 mei 2024 | 6:50 • Woensdag 1 mei 2024 | 6:50

Jarenlang nam het aantal winkels in Nederland gestaag af, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Het afgelopen jaar zijn er meer winkels bij gekomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De stijging in onze provincie is vooral te zien in de gemeenten Zeewolde, Urk, Noordoostpolder en Dronten. In die laatste twee zijn ongeveer tien winkels per gemeente bijgekomen.

Meer tabaksspeciaalzaken
Volgens het CBS zijn het vooral boekenwinkels en tabakszaken die nieuw zijn. Zo ook in Emmeloord, waar onlangs nog een tabaksspeciaalzaak opende. De toename van de tabakszaken komt doordat supermarkten vanaf 1 juli geen sigaretten meer mogen verkopen. Veel van die supermarkten openen daarom een tabakszaak naast de deur.

Veel leegstand
In Dronten is er ook een toename te zien van het aantal winkels, tot grote vreugde van Perry de Moel, voorzitter van winkeliersverenging Sudyersee. ''Voor ons is het heel belangrijk. Hoe meer winkels, hoe meer bezoekers er zijn."

Toch merkt het winkelend publiek weinig van de toename van het aantal winkels. ''Als ik een rondje maak dan vraag ik mij af waar die nieuwe winkels zijn.''

Een andere bezoeker aan het winkelcentrum merkt op dat vaak dezelfde soort winkels terugkeren in de winkelstraat. ''Weer een kledingzaak, weer een drogisterij, weer een kapper. Die houden het vaak maar een paar jaar vol.''

Dronten groeit
De Moel beaamt dat er nog wel leegstand is, maar wijst ook naar de succesvolle projecten. Zo deed onlangs modezaak Okay Fashion haar intrede in het voormalige pand van C&A en gaat binnenkort de Hypotheekshop weer open.

De Moel vindt het niet zo gek dat Dronten populairder wordt voor ondernemers. ''Volgens de plannen gaat Dronten groeien naar 60.000 inwoners. Ik denk dat ondernemers daar alvast op voorsorteren.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel