Na 58 jaar hoopt familie omgekomen vissers rust te vinden

URK • Zo 28 april 2024 | 17:13 • Zondag 28 april 2024 | 17:13

Al meer dan een halve eeuw verkeren de familieleden van de bemanning van de UK58 in onzekerheid. De Urker viskotter raakte in 1966 vermist en werd nooit teruggevonden. Daar lijkt nu verandering in te komen. Nabestaanden Willem Foppen en Marjanne Romkes-Foppen hopen dat een bij Vlieland gevonden wrak binnenkort geïdentificeerd kan worden als de UK58.

"Ik ben altijd opgegroeid met het verhaal over een ongeluk waarbij mijn opa en mijn oom om het leven zijn gekomen", zegt Willem Foppen. "Die gebeurtenis heeft een enorme impact gehad op ons gezin, maar het was ook een gebeurtenis zonder verhaal. De kotter is verdwenen en de lichamen van de bemanningsleden zijn nooit teruggevonden."

Wrak gevonden
Een paar weken geleden kreeg Foppen een telefoontje van Cees Meeldijk van de Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten. Die denkt, dankzij met nieuwe technieken gemaakte sonarbeelden, dat het wrak van de UK58 ten noorden van Vlieland ligt. "Toen het telefoongesprek over was, moest ik wel even een paar keer slikken", aldus Foppen.

Hij lichtte vervolgens zijn nicht Marjanne Romkes-Foppen in en samen brachten ze de rest van de familie op de hoogte. "We wilden niet dat ze dit nieuws uit de krant moesten vernemen, daarvoor ligt het hele verhaal te gevoelig, zeker voor de generatie boven ons", aldus Romkes-Foppen.

Mysterie
Het is altijd een mysterie gebleven wat er is gebeurd met de UK58, en dat maakt het voor de nabestaanden extra moeilijk. "Vermissing is natuurlijk ontzettend traumatisch", zegt Romkes-Foppen. "Er is geen afscheid, geen begrafenis, geen afsluiting in die zin. Het boek is eigenlijk nooit gesloten geweest in onze familie." De enige fysieke plek die nog herinnert aan de vijf bemanningsleden zijn hun namen op het visserijmonument.


"Ik ben zelf historicus, en ik vind het ook wel heel mooi om te zien hoe je nog zo veel jaar na dato nieuwe puzzelstukjes kunt vinden", aldus Romkes-Foppen. "Binnen de familie zijn wij inmiddels gewend te leven met een bepaalde onzekerheid, want al 58 jaar weten wij niet precies wat er gebeurd is. Maar nieuwe informatie kan toch helpen bij het verwerken van deze ramp, want het is ook iets wat onze hele familiegeschiedenis getekend heeft."

Duikactie
Rond Pinksteren wil de Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten een duikactie naar het wrak organiseren. Dat kan als de weersomstandigheden goed zijn, en als de door vrijwilligers gerunde stichting voldoende middelen heeft om haar werk te doen. Daarom is een crowdfundactie gestart.

Met de duikactie hopen de stichting en de nabestaanden meer duidelijkheid over het wrak te krijgen. "Voorlopig durven we nog niet te vroeg conclusies te trekken", zegt Foppen. "Maar als straks blijkt dat het inderdaad het wrak van de UK58 is die daar ligt, dan geeft dat wel een stukje rust."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel