Burgemeesters Dronten en Zeewolde: tijdstip antisemitisme-brief collega's onhandig

FLEVOLAND • Za 27 april 2024 | 16:46 • Zaterdag 27 april 2024 | 16:46

We staan achter de inhoud van de antisemitisme-brief van onze collega-burgemeesters, maar we vinden het tijdstip waarop die brief is gepubliceerd niet handig. Dat zeggen burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde en burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten.

Van de zes burgemeesters in Flevoland hebben zij twee niet hun handtekening gezet onder de brief die vrijdag is verspreid door de gemeente Amsterdam. Die brief is ondertekend door bijna alle burgemeesters in Nederland. Ze spreken zich daarin uit tegen het opkomend antisemitisme. Ze stellen dat antisemitisme na de Tweede Wereldoorlog nooit is weggeweest, en al in de jaren voor de terreuraanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar vaker de kop op stak.

Burgemeester Gebben en Gorter delen de zorgen van hun collega's, maar vinden het tijdstip zo vlak voor 4 mei erg onhandig. Ook omdat er veel onrust is onder de moslimgemeenschap. Daardoor zou de brief juist polariserend kunnen werken en de tegenstellingen kunnen vergroten.

"Ik vind het juist nu, in deze tijd van onrust waarbij delen van onze bevolking emotioneel geraakt kan zijn, belangrijk om met elkaar in verbinding te zijn", laat burgemeester Gebben van Dronten in een reactie weten.

In totaal hebben 329 burgemeesters van de 342 gemeenten in Nederland de brief ondertekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel