Bakker Jan is er maar druk mee: 'Duizenden oranjesoezen maken vóór Koningsdag'

URK • Di 23 april 2024 | 15:39 • Dinsdag 23 april 2024 | 15:39

Jan de Boer uit Urk heeft de komende week topdrukte in zijn bakkerij. Hij moet vóór Koningsdag duizenden oranjesoezen maken. Monikkenwerk waar De Boer heel veel plezier in heeft. 'Ik heb ze geproefd en ze zijn echt verslavend', aldus de bakker die zijn eigen soezen keurt.

De Boer en zijn personeel hebben letterlijk de handen vol. De soezen worden bijna aan de lopende band in elkaar gezet. "Dit werk is echt fantastisch", zegt De Boer.

De Urker heeft nog geen dag spijt van dat hij ooit bakker is geworden. De kans dat ie dit tot aan zijn pensioen gaat doen is ook vrij groot. "Ambachtelijk werk is gewoon echt fantastisch. Je maakt een product, je ontwikkelt het door en je proeft iets. Dat vind ik prachtig", zegt hij terwijl hij de oranjeglazuur nog eens doorroert.

Nieuwe generatie
Wel maakt hij zich soms zorgen over de aanwas van de nieuwe generatie. "Je ziet wel dat er minder mensen voor dat echte handwerk kiezen en dat is best zorgelijk". Daarom maakt hij zich daar ook hard voor en gaat ie moedig voorwaarts. "Wat is nou leuker om met zulke dagen, zulke dingen te doen? Als de jeugd twijfelt bakker te worden, ik zou het zeker aanraden."

Op Urk is het traditie dat je met Koningsdag een oranjesoes eet in de ochtend. Het dorp heeft ruim 22.000 inwoners. "Dat betekent ook wel dat we rond dat aantal soezen hebben." Afgelopen jaren stonden er 's ochtends lange rijden voor de winkel. Volgens De Boer is het zo dat als je er ooit eentje hebt gehad, je er weer eentje wil.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel