Grootscheeps zoeken naar een vermist persoon, hoe gaat dat in z'n werk?

DRONTEN • Di 23 april 2024 | 7:22 • Dinsdag 23 april 2024 | 7:22

De afgelopen week zijn er grote zoekacties op touw gezet naar de 36-jarige Drontenaar Marc Jaskulski. Hij verdween vorige week maandagmiddag en bijna direct werd volop naar hem gezocht. Dat gebeurt niet bij iedere vermissing, waarom nu wel? En wat komt daar bij kijken?

"Marc is afhankelijk van bepaalde medicijnen en als hij die niet krijgt, dan kan dat levensbedreigend voor hem zijn. In zo'n situatie wordt het voor ons een urgente vermissing en gaan we gelijk vol op zoek", legt politiewoordvoerder Joost Lanshage uit.

Ook de weersomstandigheden van begin vorige week, regen, wind en temperaturen net boven het vriespunt, zorgden ervoor dat er snel gehandeld moest worden. "Je kunt niet te lang wachten met zoeken, want zonder beschermende kleding overleef je nu nog geen nacht", geeft Frank van de Goot aan. Hij is forensisch en klinisch patholoog. Van de Goot heeft ervaring in het uitvoeren van zoektochten en het onderzoeken van vermissingen. "Ik maak me ernstig zorgen over deze meneer."

Gecoördineerd door de politie werd dinsdag, woensdag en donderdag in het bosgebied Roggebotzand naar Marc Jaskulski gezocht door agenten, tientallen leden van het Veteranen Search Team en de ME. Er werd 'in linie' gezocht, wat betekent dat er een lijn van zoekers wordt gevormd, die in aangewezen vakken door het bos lopen en de grond afspeuren.

Getraind om te speuren
Volgens Van de Goot is dat de meest effectieve manier om naar een vermist persoon te zoeken in een natuurgebied. "Je hebt veel meer kans om iets te vinden als je in linie zoekt. Het is heel makkelijk om vlak langs iets te lopen, zonder het te zien. Door in een rij te zoeken gaat dat al veel beter", legt Van de Goot uit. "Het vreemde aan mensen is dat we vaak alleen zien waar we naar zoeken. Dus als we ons richten op het vinden van een lichaam, dan kan het zo maar zijn dat je een schoen of een kledingstuk of een telefoon níet ziet. Maar de mensen van de politie en ook van het Veteranen Search Team zijn hierop getraind."

Niet gevonden
Donderdag was de laatste dag dat er in het uitgestrekte bosgebied werd gezocht. Marc Jaskulski werd niet gevonden. Op de vraag of dat betekent dat de Drontenaar daar dus honderd procent zeker niet is, zegt Lanshage van de politie dat je nooit nooit moet zeggen. "Maar we hebben daar dusdanig gezocht dat we geen aanleiding meer hebben te denken dat hij daar is."

Op vrijdag werd het zoeken voortgezet op het water. Met politieboten werd gezocht op alle wateren in de gemeente Dronten waar een fietspad langsloopt. Ook die dag is Marc Jaskulski niet gevonden. Patholoog Van de Goot verbaast dat niets. "Als deze meneer in het water is terechtgekomen doordat hij bijvoorbeeld onwel is geworden, dan is de kans klein dat hij de eerste periode gevonden wordt. Met dit koude weer duurt het dan wel even voordat hij weer boven water komt."

Hoe lang doorgaan?
Dagen zoeken met honden, helikopters, agenten, boten en drones. Toch hebben deze grootscheepse zoekacties nog niet geleid tot het vinden van Marc Jaskulski. Dat roept de vraag op, hoelang wordt er doorgezocht als er iemand wordt vermist? Van de Goot zegt dat dat gemiddeld gezien zo'n twee weken duurt. Als er in die tijd geen nieuwe aanknopingspunten zijn gekomen, dan wordt het fysieke stoppen gestaakt.

In de zaak van Marc Jaskulski heeft de politie een week na de melding van zijn vermissing besloten te stoppen met de fysieke zoektochten. De reden hiervoor is volgens de politie dat er geen nieuwe bruikbare tips zijn binnengekomen: "Het heeft geen zin om op de bonnefooi te zoeken".

Frank van de Goot is verbaasd dat de grote zoekacties naar Jaskulski nu al zijn gestopt. "Je hebt niet de eeuwigheid om te blijven zoeken, maar ik vind dit wel vroeg, erg vroeg", reageert Van de Goot.

"Aan de andere kant, er is op basis van getuigen en telefoongegevens uitgebreid in het gebied gezocht en daar is hij niet gevonden. Misschien waren de getuigen dan toch niet zo betrouwbaar, misschien is iemand er met zijn telefoon vandoor of is hij bij iemand in een auto gestapt en ergens anders heen gereden."

Zoekgebied beperken
Van de Goot geeft aan dat de politie niet heel Nederland als zoekgebied kan aanwijzen en dat er daarom keuzes moeten worden gemaakt. "En al is dat in mijn ogen snel gebeurd, ik ga er vanuit dat het stoppen met zoeken in dit geval een weloverwogen keuze is geweest."

Het staken van de fysieke zoektochten betekent overigens niet dat deze vermissingszaak gesloten is, de politie gaat op andere manieren door met het vinden van een antwoord op de vraag: wat is er gebeurd met Marc Jaskulski?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel