Oud-wethouder legt bom onder Kasteel Almere: 'laat recreatie los', kandidaat-kopers verbaasd

ALMERE • Ma 22 april 2024 | 11:59 • Maandag 22 april 2024 | 11:59

De twee kandidaat-kopers van Kasteel Almere reageren verbaasd op uitspraken van oud-wethouder Julius Lindenbergh. Bij zijn afscheid heeft hij gepleit voor een andere invulling van het onafgebouwde kasteel langs de A6: in plaats van recreatie een woonbestemming.

Dit is tegen het zere been van kandidaat-kopers, omdat ze naar eigen zeggen vergevorderde plannen hebben liggen. Breekt het volgende hoofdstuk in de langslepende soap over Kasteel Almere nu aan?

Reuring
Julius Lindenbergh had de gemeenteraad van Almere nog een paar dingen te zeggen voordat hij op 11 april een bos bloemen in ontvangst nam na vijf jaar arbeid. Zijn mening over Kasteel Almere stak hij niet onder stoelen of banken, met reuring tot gevolg.

Het kasteel "staat symbool voor alles wat in Almere niet lukt", zei hij in zijn toespraak. De recreatiebestemming is volgens hem één van de redenen waarom het maar niet lukt om een geschikte koper te vinden voor de betonnen bouwval. "Er komt een moment dat er niks meer af te bouwen is, dat het in elkaar stort."

Concrete plannen
Lindenbergh deed deze uitspraken terwijl er plannen liggen van twee partijen om een plan met recreatiebestemming te maken: Clausing Bouwbegeleiding en E-Concept.

Richard Clausing van Clausing Bouwbegeleiding laat weten de uitspraken van Lindenbergh te betreuren. Beide partijen zeggen het kasteel af te willen bouwen als trouwlocatie, met stallen, een orangerie, klimaatcentrum, wellnescentrum, hotel en recreatiegebied. Volgens Clausing moet hij hard aan de slag om de gemeente op tijd alle stukken aan te leveren.

Dit zegt ook E-Concept de andere initiatiefnemer in een brief aan de gemeenteraad. "Wij willen een ordentelijke afwikkeling en dat is natuurlijk logisch als je een transactie doet van 25 miljoen euro, nota bene met een zeer omstreden object", schrijft William Roelofs. "De wethouder heeft nooit de moeite genomen met ons contact op te nemen of te reageren op onze oproepen dat te doen", voegt hij daaraan toe.

Lindenbergh gaf aan dat een aantal bedrijven met woningcorporatie GoedeStede een plan klaar heeft liggen voor woningbouw. "Als ik u was: ga er met de GoedeStede uit komen."

Vorig jaar werd de wethouder nog op zijn vingers getikt omdat ie op eigen houtje gesprekken had gevoerd met projectontwikkelaars over woningbouw.

Dit zijn de uitspraken van Lindenbergh in de raad:

'Kopers pakken niet door'
Volgens de huidige eigenaar van Kasteel Almere, Gravin, pakken de kandidaat-kopers niet echt door. Dat zegt Jaap Kevelam in Almere deze Week: "Ze roepen heel stoer tegen de gemeenteraad dat ze het geld gemakkelijk op tafel kunnen leggen, al zou het 160 miljoen kosten. Maar ik heb daar nog niets van gemerkt."

De woordvoerder reageert met verbazing op de woorden van wethouder Lindenbergh: "Hij roept nu de gemeenteraad op om woningbouw toe te staan. Dat had hij beter twee jaar geleden kunnen doen."

Traject in afwerking en Thijs Blom
De kandidaat-kopers kunnen zich niet vinden in deze kritiek van Gravin en zijn juist druk bezig met de plannen rondom het kasteel. "Wij begrijpen niet waarom de wethouder maar terug blijft komen met huisjes terwijl er een traject in afwikkeling is", aldus E-Concept.

De kandidaat-koper is na eigen zeggen zelfs op bezoek geweest bij Thijs Blom, de eerste initiatiefnemer van het kasteel in 2000 om hem te betrekken bij de plannen, 'omdat dit zijn droom is'.

Het ontwerp van het Almeerse kasteel is geïnspireerd op Château Jemeppe in de Belgische Ardennen. Initiatiefnemer Thijs Blom was ooit eigenaar van dit Belgische kasteel.

Hij wilde in Almere een kopie van het kasteel neerzetten. In 2002 kwam de bouw door geldproblemen stil te liggen. Sindsdien staat het kasteel er ongeveer hetzelfde bij.

Positief
Roelofs van E-Concept heeft er vertrouwen in dat het goed komt: "We willen zo snel mogelijk overgaan tot de transactie. En afbouwen zoals het oorspronkelijk bedoeld was."

Clausing, de andere kandidaat-koper, beaamt dit. E-Concept gaat binnenkort met de investeerders om tafel voor een definitieve invulling en dan is ook bekend wat voor prijskaartje daar aan komt te hangen.

Kasteel Almere, hoe zat dat ook alweer? Kijk hier de aflevering van ons geschiedenisprogramma Tot op de Bodem terug over het kasteel:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel