Alice is slachtoffer van mensenhandel, ze werd mishandeld en moest de prostitutie in

FLEVOLAND • Ma 22 april 2024 | 6:35 • Maandag 22 april 2024 | 6:35

Alice* uit Flevoland werd door haar vriend de prostitutie in gedwongen. Het geld dat ze verdiende moest ze inleveren. Als er te weinig verdiend werd of als iets anders hem niet beviel, werd ze gruwelijk mishandeld. Soms zelfs voor de ogen van haar eigen kind.

Alice was slachtoffer van mensenhandel. Dat wordt beschouwd als één van de zwaarste vormen van criminaliteit. In Flevoland is recent een nieuw meld- en adviespunt gestart waar je terecht kunt als je zelf slachtoffer bent, of als je vermoedens hebt dat iemand in je omgeving slachtoffer is. Melden kan bij de instantie Veilig Thuis Flevoland.

Veilig Thuis Flevoland was al de organisatie waar je terecht kunt met meldingen of vragen over kindermishandeling en huiselijk geweld. Sinds kort is het dus ook de plek voor meldingen of vragen over mensenhandel.

Het is de bedoeling dat bij het nieuwe meldpunt centraal alle meldingen van mensenhandel binnenkomen. Op die manier krijgt de organisatie beter en eerder in beeld wat er mogelijk speelt en kunnen signalen ook gekoppeld worden. Tot voor kort kwamen de signalen vaak nog versnipperd bij meerdere instanties binnen, zoals bij de politie, Meld Misdaad Anoniem of CoMensha.

"We willen ervoor zorgen dat meldingen op dezelfde plek verzameld worden", vertelt Tessa Honing van Veilig Thuis Flevoland. "Mensenhandel kun je vaak niet herkennen aan één melding, maar wel als we meerdere meldingen over een situatie ontvangen. Een melding over huiselijk geweld kan dan bijvoorbeeld ook over een slachtoffer van mensenhandel gaan. En dat krijgen we dan sneller in het vizier."

Tessa Honing van Veilig Thuis Flevoland

Goed leven werd een hel
Alice was begin 30 en had het leven goed op de rit. Ze woonde met haar kindje uit een eerdere relatie in een koophuis en ze had werk. “Ik werd stapelverliefd op -achteraf gezien- een hele foute kerel. Al na een paar weken had hij een geldprobleem en hij wist zo op mij in te praten dat ik wat bij ging verdienen met seks."

"Daar stond ik best achter in het begin. Maar al snel eiste hij meer geld en moest ik hele nachten werken. Het was bijna niet vol te houden. Als ik niet genoeg verdiende, werd ik mishandeld. Dat werd ook steeds heftiger. Ik was hele nachten op pad maar stond ‘s morgens vrolijk op het schoolplein om mijn kind weg te brengen. Dan ging ik naar mijn andere werk. Op een gegeven moment wilde ik niet meer. Ik deed alsnog of ik in de nacht aan het werk was, maar ik ben geld gaan lenen om hem toch te kunnen betalen. Ik maakte overal schulden".

Mensenhandel is een breed begrip. Het kan gaan om allerlei dingen die iemand onder dwang moet doen. De dader is het vaak te doen om geld. Die kan iemand bijvoorbeeld laten werken zonder vergoeding, maar ook om seksuele uitbuiting of het gedwongen laten afstaan van organen.

Waarom blijf je bij zo’n vent?
Alice werd steeds meer geïsoleerd van haar omgeving. Dat viel in eerste instantie niemand op. Haar vriend was supervriendelijk naar iedereen, dus niemand vermoedde wat.

"Maar ondertussen had hij mij klemgezet. Hij maakte mij wijs dat mijn kindje direct van mij afgenomen zou worden, als bij instanties bekend zou worden dat ik als prostituee werkte. Daarnaast dreigde hij met nog meer geweld als ik iemand iets zou vertellen. Niemand zou mij toch geloven zei hij.

Als de omgeving mij vragen stelde waarom ik zo moe was, had ik altijd wel een smoesje klaar. Mensen die vroegen waar ik volledig opgetut heen ging avonds en 's nachts, kon ik geruststellen.”

Het complete interview met Alice. Haar stem is vervormd met AI

Geen naïef meisje
Alice is geen onverstandige dame. Ze is geen toonbeeld van iemand die valt voor de eerste de beste kerel. "Het is echt een cliché dat alleen die dames slachtoffer zouden worden van mensenhandel”, vertelt Honing van Veilig Thuis. "Ook zijn het niet alleen vrouwen die in de mooie praatjes van daders trappen, maar ook bijvoorbeeld jongens uit 4 Havo."

"Die wordt dan een worst voorgehouden dat ze snel en makkelijk geld kunnen verdienen en voor ze het weten worden ze gechanteerd of op andere manieren gedwongen criminele klusjes te doen", vervolgt Honing.

Toch naar de politie
Dat Alice niet dom is blijkt wel uit haar plan om te ontsnappen. Ze verzamelt bewijs van de bedreigingen en mishandelingen. Na een paar maanden belt ze de politie en wordt ze samen met haar kindje naar een veilige plek gebracht. Haar belager wordt opgepakt.

Op dit moment zit hij in de gevangenis. "Het was heel bijzonder dat toen ik met Veilig Thuis in aanraking kwam ze helemaal mijn kindje niet afpakten, maar juist heel trots waren dat ik mijn kind uit een onveilige situatie had gehaald", vertelt Alice.

Alice is in de jaren waarin ze slachtoffer was haar meeste bezittingen en ook haar huis kwijtgeraakt. De schulden liepen hoog op. Ze woont nu tijdelijk op een veilige plek, maar is op zoek naar iets definitiefs. "Ik wil in ieder geval niet in de plaats gaan wonen waar hij ook weer zal rondlopen als hij vrijkomt. Ik hoop wel snel iets te vinden”, vertelt Alice.

Ze wordt geholpen door Veilig Thuis en de Blijf Groep. De Blijf Groep is een organisatie die mensen zoals Alice bijstaat. Ze helpen haar op velerlei gebieden: van het uitzoeken van een advocaat tot aan het invullen van het vele papierwerk dat ze nu moet doen.

“Ik wil opnieuw beginnen. Eerst een eigen plekje vinden en dan therapie volgen voor mij en mijn kindje. Ik ben niet bang dat ik weer voor mooie praatjes zal vallen. Ik ben nu echt op mijn hoede”, besluit de Flevolandse.

Nieuwe strengere wet tegen mensenhandel
De strafbaarstelling van mensenhandel wordt uitgebreider en eenvoudiger. Hierdoor kunnen daders van mensenhandel beter opgespoord en vervolgd worden. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Slachtoffers van met name ernstige arbeidsmisstanden worden zo beter beschermd. Het wetsvoorstel verruimt ook de mogelijkheden om daders die financieel profiteren van mensenhandel aan te pakken. Er wordt duidelijker omschreven welk gedrag strafbaar is.

Als je vermoedens hebt van seksuele, arbeids- of criminele uitbuiting, kun je contact opnemen met het Meld- en Adviespunt Mensenhandel Flevoland. Dit kan ook anoniem.

Telefoon: 088 2220500 (24/7 beschikbaar)
Chat: Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur via de site van Veilig Thuis
Meer informatie is beschikbaar op veiligthuisflevoland.nl/mensenhandel

*Alice is niet haar echte naam, deze is wel bij de redactie bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel