Wist jij dit over Pasen? Dominee Meinske van Sandijk legt uit

FLEVOLAND • Do 28 maart 2024 | 15:20 • Donderdag 28 maart 2024 | 15:20

Een ei, versgeperst sinaasappelsap en een paasstol. Het ontbijt op Eerste Paasdag van Flevolanders kan je zo uittekenen. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd op deze christelijke feestdag? En waarom heet het Pasen? En wat hebben eieren en de paashaas ermee te maken?

De dagen voor Pasen hebben een bepaalde betekenis voor gelovigen en staan voor een deel van het paasverhaal. Zo herdenken christenen op Witte Donderdag de laatste maaltijd van Jezus en zijn leerlingen, legt dominee Meinske van Sandijk uit Zeewolde uit.

"Op deze dag vieren we in veel kerken de Maaltijd van de Heer of het Heilig Avondmaal." Dan wordt er brood en wijn gedeeld, net zoals Jezus een paar dagen voor zijn kruisiging deed met zijn discipelen. Wit van 'Witte Donderdag' verwijst naar de kleur bij de liturgie, de manier van vieren, in de kerk. Die kleur komt terug in bijvoorbeeld de tafelkleden of op de lessenaar.

Wat is er zo goed aan 'Goede Vrijdag'?
Op Goede Vrijdag wordt in kerken het lijden en de kruisiging van Jezus herdacht. Dat kan je misschien zien als een 'zwarte dag', maar er zit ook een andere kant aan, vertelt Van Sandijk. "Toch is deze dag goed. Goed, omdat Jezus voor ons dood en zonde heeft overwonnen."

De zaterdag voor Pasen heet Stille Zaterdag. "Een dag van stil wachten en blijven hopen", aldus Van Sandijk. In veel kerken is er laat op de avond een viering. Daarin wordt in het donker de nieuwe paaskaars aangestoken, de kaars die brandt als teken van het licht van Christus in de kerk.

Ook wordt soms het licht als het ware gedeeld en heeft iedereen een klein kaarsje. "We beleven zo samen dat het licht het duister overwint." Op zondag wordt dan Pasen gevierd en dat Jezus na drie dagen is opgestaan uit de dood.

Waar komt 'Pasen' vandaan?
Pasen komt van het Hebreeuwse woord 'Pesach'. In de bijbel is de kruisiging en opstanding van Jezus verbonden aan het feest. Pesach is het Joodse feest waarmee het einde van de Joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit dat land wordt herdacht.

Op Tweede Paasdag wordt niet in veel kerken iets gevierd. "Het is vooral een fijne extra vrije dag voor heel Nederland", aldus Van Sandijk. "Sommige kerken hebben dan nog een kerkdienst, vaak een dienst waarin veel paasliederen worden gezongen."

Pasen is voor veel christenen het belangrijkste feest, legt de dominee uit. "Dit is de krachtbron van ons geloof: Jezus is opgestaan! Het leven overwint de dood, de liefde overwint de haat, het licht overwint het duister."

Zijn christenen tegen de paashaas en waar komen verstopte eieren vandaan?
"Nee," zegt Van Sandijk, "wij zijn niet tegen de paashaas. Zolang die paashaas ons maar niet afleidt van het goede nieuws dat Jezus is opgestaan."

Het ontstaan van het verhaal achter de paashaas is onduidelijk. Sommigen zeggen dat het zijn oorsprong mogelijk in Duitsland heeft en komt van een Germaanse stam. Daar zou een verhaal zijn verteld waarin een vogel veranderde in een haas. Die haas zou één keer per jaar terugkomen om gekleurde eieren te leggen.

Een andere verklaring is dat mensen destijds dachten dat de haas een aardse verschijningsvorm was van de godin van de lente en van de vruchtbaarheid Eastra. Een echte verklaring blijft onzeker.

En het ei? Dat staat al heel lang voor vruchtbaarheid. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus uit de dood is opgestaan. Een ei kan dat nieuwe leven symboliseren.

Predikanten
Predikanten in Flevoland beleven de drukste dagen van het jaar. Ze moeten verschillende diensten voorbereiden, terwijl de privé-verplichtingen gewoon doorgaan. Dat geldt in ieder geval voor het echtpaar Mark en Meinske van Sandijk. Zij hebben drie jonge kinderen en werken samen in de kerk Open Haven in Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel