De Alliantie en huurster ruziën bij de rechter over beveiligingscamera's en airco

ALMERE • Wo 27 maart 2024 | 19:00 • Woensdag 27 maart 2024 | 19:00

Haar auto werd al eens voor haar deur aan de Parkwijklaan vandaan gestolen. "Ze woont niet in de beste buurt van Almere", zei haar advocaat woensdag in de Lelystadse rechtbank. Om zich veilig te voelen, hing de Almeerse dan ook vaste camera’s aan haar huis en twee Speeddome-camera’s die op afstand kunnen worden bestuurd. Zonder eerst toestemming te vragen aan verhuurder De Alliantie. En die is daar niet blij mee.

De twee stonden met deze kwestie al een keer eerder tegenover elkaar in de rechtszaal. In februari kwam er een eindoordeel van de rechter: de huurster moet haar camera’s verwijderen en ook haar airco’s, die volgens De Alliantie niet door een gecertificeerd bedrijf zijn geplaatst.

Pas als ze officieel toestemming vraagt voor alle zaken, mag ze ze weer terughangen. Doet ze dat niet, dan moet ze vanaf morgen dwangsommen gaan betalen die kunnen oplopen tot 6.000 euro.

'Alliantie is kruistocht begonnen'
Een vonnis waar weinig tegenin te brengen valt, zo op het eerste gezicht. Behalve dan het hoger beroep dat de Almeerse heeft aangetekend en dat nog loopt. Toch sleepte ze woensdag De Alliantie tussentijds voor de rechter in een poging om voor nu onder het vonnis uit te komen.

"Het is treurig dat we hier zitten", zei haar advocaat. "Maar De Alliantie is een kruistocht begonnen tegen mijn cliënt, volgens haar op aandragen van haar voormalige buren die hebben geklaagd over de camera’s."

Andere bewoners wel
Want waarom mogen andere bewoners in de buurt dan wél camera’s hebben hangen, vroeg hij zich af. "De straat hangt er vol mee, bijna iedereen heeft tegenwoordig een cameradeurbel en een andere huurder van De Alliantie heeft net een 360 graden-camera opgehangen, waar de hele buurt mee kan worden gefilmd."

Hij zegt dat de huurster enorm op kosten wordt gejaagd als ze alles moet verwijderen. "Waarom kunnen we niet eerst de uitkomst van het hoger beroep afwachten?", opperde hij.

Alliantie is er klaar mee
Maar De Alliantie is er klaar mee. "Mevrouw komt de afspraken niet na, die via de rechter zijn gemaakt. En dat is kwalijk. Haar twee Speeddome-camera’s zijn hoe dan ook een inbreuk op de privacy van buurtbewoners, maar of de camera’s nou legaal of illegaal zijn: als huurder heb je toestemming nodig van de eigenaar van de woning."

Het kan best zo zijn dat er meer camera’s aan huizen in de Parkwijklaan hangen, zei de advocaat van de verhuurder verder. "Maar niet alle woningen daar zijn van De Alliantie, er zitten ook koophuizen tussen. Bovendien weet mevrouw niet of wij ook met andere huurders bezig zijn over hun camera’s", zei een medewerkster van de verhuurder in de rechtszaal.

Coulant
Een kruistocht tegen de vrouw? Nee, klonk de medewerkster stellig. "Wij zijn juist heel coulant naar haar geweest."

De rechter kon zich best voorstellen dat de Almeerse haar huis wil beveiligen. "Dat recht heeft ze, maar dat is niet onbegrensd. En die Speeddomes zijn echt ongeoorloofd, de airco’s ondeugdelijk."

Hij vond het niet nodig om tegen het vonnis van zijn collega in te gaan en wees het verzoek van de huurster af. "Als ik u één boodschap mag meegeven; ga in overleg over de dwangsom die morgen gaat lopen. Misschien kan daar nog uitstel voor komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel