Alice wil graag kleiner wonen en ruimte maken voor een gezin, maar regels houden dat tegen

ALMERE • Di 23 januari 2024 | 6:30 • Dinsdag 23 januari 2024 | 6:30

Hoewel Flevolandse woningcorporaties hun huurders willen stimuleren te verhuizen naar een woning die beter bij hun woonsituatie past, vissen sommige huurders achter het net. Zoals de Almeerse Alice Sprangers (52). Zij voldoet niet aan de voorwaarden van woningbouwcorporatie GoedeStede.

Sprangers huurt al 26 jaar een vierkamerwoning in de Staatsliedenwijk in Almere Stad. Inmiddels is ze gescheiden en is haar dochter de deur uit. Omdat de woning veel te groot voor haar alleen is, wil ze naar een kleinere woning verhuizen.

Bovendien is traplopen lastig voor haar, vanwege knieklachten die haar steeds meer beperken. Aangezien haar woning zich op de tweede verdieping bevindt, maakt dat de situatie extra lastig. "Eigenlijk moet ik dus een traploze woning."

Wooncoaches
Ze huurt haar woning via GoedeStede. Dat is één van de vijf Flevolandse woningbouwcorporaties die bewoners wil aansporen om te verhuizen naar een woning die beter bij hun woonsituatie past.

Daarvoor maakt GoedeStede gebruik van een wooncoach. Die wooncoach adviseert huurders, die naar een kleinere woning willen overstappen. Sprangers ging ook om tafel met zo'n coach en die vertelde haar dat de gemeente een regeling heeft om huurders te helpen in hun zoektocht naar een geschikte woning: van Groter naar Beter.

Door deze doorstroomregeling krijgen huurders voorrang, als zij willen verhuizen naar een kleinere woning die beter bij hen past. Zij komen dan in aanmerking voor een gelijkvloerse sociale huurwoning met maximaal twee slaapkamers.

Appeltje-eitje, zou je zeggen. Maar Sprangers voldoet niet aan de voorwaarden. Ze is niet oud genoeg. "Ik ben 52 en die regeling geldt pas vanaf 55 jaar", weet ze. Ze zou dus nog drie jaar moeten wachten, voordat ze voorrang kan krijgen op een geschikte woning.

'Voorwaarden aanpassen'
Namens GoedeStede laat woordvoerder Birgit Ruiter weten dat de regeling is bedoeld om senioren te verleiden om kleiner te gaan wonen. "Zij laten vaak een grote woning achter." In de grote huizen die senioren achterlaten kunnen dan bijvoorbeeld jonge gezinnen gaan wonen. Op die manier komt een doorstroom op gang, zo hoopt de woningcorporatie.

Dat er ook mensen zijn die achter het net vissen, vindt Ruiter vervelend. Maar volgens haar kan de woningcorporatie daar niets aan veranderen. "De gemeente bepaalt de voorwaarden. Zo'n vrouw van 52 glipt er net tussendoor, maar ze is vast niet de enige in Almere."

Ruiter vindt dit een signaal dat de gemeente de voorwaarden misschien wel moet aanpassen. Momenteel is de gemeente Almere bezig een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te stellen. Daarin bepaalt de gemeente de voorwaarden en daarmee kan ook de leeftijdsgrens aangepast worden.

Ruiter hoopt dat de 'van Goed naar Beter'-regeling deel blijft uitmaken van de APV, maar zegt dat dat nog allerminst zeker is. "De gemeente geeft urgentie aan veel groepen, maar die laten geen oude woning achter. Dat brengt de verhuistrein niet op gang." In februari gaan de woningcorporaties met de gemeente om tafel over de nieuwe verordening.

Wmo-woning?
In de tussentijd zit Sprangers nog steeds in haar te grote huis op de tweede verdieping. Vanwege haar lichamelijke beperking heeft ze inmiddels wel een Wmo-indicatie van de gemeente ontvangen. "Daar staat in dat ik een traploze woning moet hebben."

Voor traploze sociale woningen kan ze via Woningnet voornamelijk terecht bij seniorenwoningen of studentenwoningen. "Maar voor de seniorenwoningen moet je ook daar 55 zijn. En ik wil ook niet tussen de studenten zitten, dat past niet bij mij." Bovendien heeft ze een bijstandsuitkering, waardoor ze ook niet kan reageren op woningen die meer kosten dan 650 euro per maand.

Alice sluit af met één tip aan alle instanties: "Kijk nou wat meer naar de mens, wat die nodig heeft."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel