Vliegschool herdenkt omgekomen instructeur en leerling vliegtuigcrash

LELYSTAD • Wo 28 juni 2023 | 17:50 • Woensdag 28 juni 2023 | 17:50

Vliegschool Zelf Vliegen in Lelystad heeft woensdagochtend stilgestaan bij de vliegtuigcrash waarbij een jaar geleden een van de vlieginstructeurs en een leerling om het leven kwamen. Instructeurs en leerlingen hielden om 11.00 uur een minuut stilte. Daarnaast hing de vlag bij de vliegschool de hele dag halfstok.

Op 28 juni 2022 stortte het toestel met daarin de 63-jarige instructeur uit Oosterbeek en de 24-jarige leerling-vlieger uit Zeewolde in het Zwarte Meer bij Kraggenburg. Dat gebeurde rond 11.00 uur.

Volgens Angelique Buitenhuis van Zelf Vliegen is iedereen binnen de vliegschool een jaar na dato nog steeds in shock. Het bedrijf kreeg op 28 juni vorig jaar het bericht over de vermissing van beide mannen. Het duo was opgestegen vanaf Lelystad Airport, vloog richting het Overijsselse Hasselt en boog vervolgens af richting het Zwarte Meer. In de buurt van Genemuiden ging het mis. Het toestel maakte een bocht naar rechts, waarna een abrupte beweging naar links volgde. Daarna verdween het vliegtuig van de radar.

"Die datum en tijd staan in ons geheugen gegrift", zegt Buitenhuis. "Sommige jongens en meisjes zeggen dat er geen dag voorbij gaat dat ze er niet aan denken. Op een gegeven moment heeft het wel een plek gekregen. Dat was destijds ook de boodschap van de ouders van de leerling: 'Zowel de instructeur als de leerling hadden gewild dat jullie je opleiding zouden afmaken'." Toch is het ongeluk nog niet afgesloten, zegt Buitenhuis. Dat komt omdat de oorzaak van het ongeluk nog niet bekend is.

Onderzoek nog steeds niet afgerond
De politie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doen een jaar na dato nog altijd onderzoek. Zij spreken over een "complex vliegtuigongeval" waarvoor expertise uit binnen- en buitenland is ingeroepen. Volgens een agrariër in de buurt zou het toestel in de problemen zijn gekomen nadat er motorproblemen waren ontstaan. Een berger liet weten dat het vliegtuig vervolgens uit elkaar zou zijn gespat. Het toestel - een Blackshape Gabriel - werd bij de fabrikant gereconstrueerd maar zou dat niks hebben opgeleverd, zegt Buitenhuis. Zij hoopt dat er binnenkort in elk geval 'iets' kan worden gedeeld.

Vliegschool Zelf Vliegen had nog een tweede Blackshape in gebruik. Dat vliegtuig staat sinds het ongeluk aan de grond. Dat komt niet door het ongeluk maar door het hoge brandstofverbruik van het toestel, benadrukt Buitenhuis. Daarom is er een nieuw, duurzamer vliegtuig aangeschaft. Dat zou beter passen bij het budget en de groene doelen van Transavia die de lessen bij de vliegschool heeft ondergebracht. De Blackshape staat inmiddels in de verkoop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel