OM wil vier jaar cel voor roof Pokémonkaarten

LELYSTAD • Ma 31 januari 2022 | 12:30 • Maandag 31 januari 2022 | 12:30

Tegen drie mannen uit Lelystad is maandag vier jaar cel geëist voor een woningoverval waarbij dure Pokémonkaarten zijn buitgemaakt. Deze kaarten hebben een grote verzamelwaarde; zeldzame exemplaren zijn tienduizenden euro's waard.

De buitgemaakte kaarten hadden een geschatte waarde van 48.000 euro. Ze stonden te koop toen op 16 december 2020 twee geïnteresseerden langskwamen bij de verkoper uit Kampen. Die werd hardhandig in de gangkast opgesloten. De twee mannen gingen er met zijn kaarten vandoor.

De politie vond afdrukken van een handpalm en een vinger en kwam zo op het spoor van twee 29-jarige mannen uit Lelystad. De derde verdachte is volgens het OM het 'brein' van de overval. Deze 30-jarige man uit Lelystad handelt in dure Pokémonkaarten. Hij had eerder contact met het slachtoffer over de aankoop van de bewuste kaarten. Hij gaf echter aan daar geen geld voor te hebben.

Vriendin in Hillegom
Het slachtoffer had die bewuste dag een afspraak met een zekere 'Michael Blessings'. Het OM denkt dat deze persoon bedacht is door de hoofdverdachte. Het telefoonnummer waarmee deze Michael contact zocht met het slachtoffer, werd vlak voor het eerste contact geactiveerd. De telefoon legde op dat moment contact via een zendmast in Hillegom, waar de vriendin van de hoofdverdachte woont en waar hij op dat moment ook was.

De twee vermeende overvallers belden anderhalf uur voor de overval met elkaar. Beide telefoons waren op dat moment in Lelystad. Kort voor de overval maakte de telefoon van een de twee contact met een mast in Dronten op de Vossemeerdijk. De twee kennen elkaar al langer, bleek bij de rechtbank. Een jaar of twaalf geleden pleegden ze samen een woninginbraak.

Tien van de gestolen kaarten doken in 2021 op in Frankrijk. Ze waren verkocht door de hoofdverdachte, die zei dat hij ze 'bij toeval' gekocht had in Almere. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak omdat de man was niet bij de overval aanwezig. Een verzoek om hem in afwachting van het vonnis op vrije voeten te stellen, werd afgewezen.

'Duimafdruk zegt weinig'
Ook de twee andere verdachten zeiden onschuldig te zijn. De gevonden duimafdruk van een van de twee zegt volgens zijn raadsman weinig. Het zou niet vaststaan dat die er is gekomen op de dag van de overval.

Het slachtoffer eist ook van de drie verdachten 53.000 euro schadevergoeding. Advocaat Dijkers vroeg zich af of het wel klopt dat de kaarten 48.000 euro waard waren. Zo zou de verzekeraar slechts 15.000 euro vergoed hebben.

De uitspraak van de rechtbank in Zwolle volgt op 14 februari.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel