Frank Giltay: de feiten op een rij

ALMERE • Vr 29 december 2017 | 13:16 • Vrijdag 29 december 2017 | 13:16
Vrijdag werd bekend dat de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie (NP), de Almeerder Frank Giltay, strafrechtelijk wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat ook de echtgenote van Giltay en een ondernemer uit Almere worden gedagvaard. Aan deze aankondiging gaat een lange geschiedenis vooraf. Omroep Flevoland zet de gebeurtenissen op een rijtje. 

In juni 2016 legt Giltay zijn functie als voorzitter van de ondernemingsraad neer. Hij is in opspraak gekomen, omdat hij tienduizenden euro's van de politie zou hebben uitgegeven aan snoepreisjes en etentjes bij Almeerse horecagelegenheden.

Aangifte
Op 12 oktober 2016 wordt bekend dat de korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie aangifte doet bij het OM tegen Giltay, vanwege omstreden uitgaven. De korpschef doet dit op basis van een oriënterend onderzoek, waarbij "onregelmatigheden geconstateerd zijn in de verantwoording van deze bestedingen". Ook een ondernemer die diensten aan de ondernemingsraad heeft geleverd, wordt van strafbare feiten verdacht. 

Onderzoek corruptie
Ook bedrijven in Almere blijken betrokken te zijn, wordt bekend op 20 januari 2017. De rijksrecherche heeft dan invallen gedaan bij twee Almeerse bedrijven. Ook bij Giltay heeft de politie huiszoeking verricht.
De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie vermoedt dat de oud-voorzitter zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. De bestedingen waren "niet transparant, in toenemende mate disproportioneel en de verantwoording was onzorgvuldig en onvolledig”. 
Onder de bedrijven die meegenomen worden in het strafrechtelijk onderzoek is een boekingsfirma die evenementen organiseerde voor de COR. De rijksrecherche zoekt informatie over valse facturen en over ontoelaatbare contacten tussen Giltay en korpschef Gerard Bouman, die eerder gedwongen werd op te stappen. 

Onderneemster eist betaling
Op 1 maart jl. blijkt dat Claudia de Jong van De Jong Boekingen uit Almere, een kort geding heeft aangespannen tegen de politie. De vrouw runt het evenementenbureau en wil alsnog tussen de 10 en 20.000 euro betaald krijgen voor twee feesten van de Centrale Ondernemingsraad die zij heeft georganiseerd.
Volgens haar advocaat, Geert Iem Roos, worden in de onderzoeken ook enkele betrokken Almeerse ondernemers op de huid gezeten. Zij krijgen het verwijt dat ze zonder kritische vragen te stellen aan exorbitante feesten hebben meegewerkt. Maar volgens de advocaat heeft zijn cliënt naar eer en geweten gehandeld. "Wanneer iemand in een politie-uniform je vraagt om een feest te organiseren, en die persoon wordt ook nog eens gesteund door de korpschef, dan stel je geen vragen. Je denkt dan dat het wel snor zit.''
De politie zegt dat alle openstaande rekeningen in 2015 wel degelijk zijn betaald en heeft "grote twijfels" over de juistheid van de vordering.

Extra's
Een dag later, op 2 maart, verklaart onderneemster De Jong voor de kortgedingrechter dat er nog rekeningen ter waarde van 18.500 euro openstaan. Dat geld moet de politie betalen voor allerlei extra's die besteld zouden zijn tijdens twee feesten van de COR. Zo zou er last-minute nog een boottochtje geregeld zijn, waar een zangeres voor werd ingevlogen. Ook werden op het allerlaatste moment nog kaarten besteld voor het Kerstcircus in Carré. Verder zouden er voor een speech van Giltay een aantal flessen champagne zijn geregeld.
Volgens de politie kloppen de facturen van de Almeerse onderneemster niet. Alles valt veel hoger uit dan van tevoren afgesproken. Ook zouden bedragen dubbel zijn geboekt. Er is volgens de advocaat van de politie sprake van een gegoochel met cijfers en facturen.
De rechter stelt voor dat de NP en de onderneemster zelf tot een schikking proberen te komen.

Onder ede
Advocaat Vincent van der Velde, de advocaat van De Jong Boekingen in Almere, eist op 8 maart dat Giltay onder ede een verklaring moet afgeven over de extra's die hij heeft besteld tijdens feesten van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. Hieruit blijkt dat beide partijen nog niet tot elkaar zijn gekomen in een schikking.
Met het onder ede horen van Giltay hoopt de advocaat boven tafel te krijgen of hij daadwerkelijk opdracht heeft verstrekt voor alle extra's. Zo'n verklaring zou de rechtbank dan nog mee kunnen nemen in de uitspraak. Maar het zou ook kunnen helpen om alsnog een schikking te treffen tussen De Jong Boekingen en de Nationale Politie.

Politie hoeft niet te betalen
De Haagse rechtbank beslist op 16 maart jl. in een spoedprocedure, aangespannen door de De Jong, dat de politie haar facturen vooralsnog niet hoeft te betalen. Ze heeft volgens de kortgedingrechter onvoldoende bewezen dat de oud-voorzitter van de COR daadwerkelijk opdracht gaf voor de exorbitante uitgaven. Het evenementenbureau voert aan dat hij de opdrachten mondeling aan de organisator doorgaf, soms pas tijdens het feest.

Giltay krijgt strafontslag
Op 2 september dit jaar wordt bekend dat korpschef Akerboom aan Giltay heeft laten weten dat hij voornemens is hem te ontslaan, in juridische termen 'strafontslag' geheten. Deze aanzegging geeft Giltay de tijd om ertegen in beroep te gaan. Het interne onderzoek is dan inmiddels afgerond, waarbij ook invallen gedaan zijn bij tenminste twee Almeerse bedrijven.
Het voornemen van dit strafontslag blijkt uit een vertrouwelijke brief van korpschef Erik Akerboom aan Frank Giltay, waar dagblad NRC inzage in had. Uit de brief blijkt dat Giltay als COR-voorzitter niet alleen geld van de politie gebruikte voor buitensporige feesten, maatpakken en de inhuur van bevriende persoonlijk adviseurs, maar ook dat hij moedwillig zou hebben gefraudeerd. Daarnaast liet hij 198 flessen Prosecco bezorgen bij zijn vrouw. De rekeningen liet hij veranderen en declareerde hij later.

Nauwelijks toezicht
Tien dagen later wordt duidelijk dat de politietop gebrekkig controle en toezicht gehouden heeft op de uitgaven van de COR. Toenmalig korpschef Gerard Bouman heeft wel waarschuwingen gehad over de verkwistende uitgaven van de voorzitter, maar greep volgens de onderzoekscommissie nauwelijks in.
In Almere blijken vooral in het Boathouse en het Harbor House flink wat uitgaven te zijn gedaan. 

Ondernemers boos
Medio november dit jaar zegt advocaat Vincent van der Velde, die de negen Almeerse ondernemers vertegenwoordigt die zaken deden met Giltay, dat zijn cliënten er 'ingelokt' zijn:
"Elke verdachte heeft het recht om te zwijgen, maar deze mensen waren gehoord als getuige. Die getuigenverklaringen blijken gewoon in het strafdossier te zijn gestopt."
Eén van de ondernemers, die wel als verdachte gehoord is en naar eigen zeggen ook is afgeluisterd, is Claudia de Jong. Zij is ook nog steeds in een juridische strijd verwikkeld met de politie over de betaling van een factuur van zo'n 20.000 euro. 

Definitief ontslag
Op 28 december wordt bekend dat Frank Giltay officieel ontslagen is vanwege zeer ernstig plichtsverzuim. Volgens korpschef Erik Akerboom is de Almeerder ‘bij herhaling onverantwoordelijk omgegaan met financiële middelen van de politie’. Een aantal uitgaven is bovendien niet of niet volledig verantwoord. Daarnaast heeft de voormalig voorzitter meerdere interne regels overtreden.

Strafrechtelijk vervolgd
Vrijdag volgde dus de mededeling van het OM dat Frank Giltay strafrechtelijk vervolgd gaat worden. Ook zijn echtgenote en een ondernemer uit Almere worden gedagvaard.
De rijksrecherche heeft zich tijdens het onderzoek gericht op fraude. De echtgenote van Giltay en de Almeerse ondernemer worden ervan verdacht daaraan te hebben meegewerkt. De officiële tenlastelegging wordt nog voorbereid, waarin staat waarvan de drie officieel verdacht worden. 
Ook zijn in het onderzoek nog twee andere ondernemers naar voren gekomen als verdachte, maar zij hoeven zich hoogstwaarschijnlijk niet voor de rechter te verantwoorden. Het OM gaat hen een voorstel doen voor een strafbeschikking. Ook waar zij precies van verdacht worden en om wie het gaat, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel