Spanning bij vissers over vangst met schokjes

URK • Vr 17 november 2017 | 17:11 • Vrijdag 17 november 2017 | 17:11
Vissen met stroomstootjes is verboden, maar zo'n dertig Urker vissers gebruiken schokjes om hun netten vol te krijgen. Ze hebben ontheffing van het Europese verbod en dat willen ze graag zo houden.

Het is de vraag of dat zo blijft, want de komende tijd valt in Brussel de beslissing over de toekomst van deze pulskorvisserij. Zo stemt dinsdag de visserijcommissie uit het Europees Parlement hierover. In februari komt het onderwerp op de agenda van het voltallige parlement.

Verdeelde meningen
Het voorstel is dat vanaf 2019 maximaal 5 procent van de Nederlandse vloot elektrisch mag vissen. Dat zou betekenen dat nog maar 22 vissers op deze manier mogen werken tegen 84 nu.

De methode is ontwikkeld door de Nederlandse visserijsector. Doordat de belangen in de EU uiteenlopen, zijn de meningen in Brussel verdeeld. Alleen de Nederlandse visserij werkt op grote schaal met pulsen. Vooral Frankrijk heeft bezwaren. Dinsdag zal blijken hoe de politieke verhoudingen liggen.

Schol en tong
Anders dan bij de traditionele werkzwijze worden bij de pulsvisserij geen kettingen over de zeebodem getrokken. In plaats daarvan schrikt de vis van de schokjes en zwemt zo in de netten. De methode is geschikt voor de vangst op schol en tong, platvissen die zich in de bodem ingraven.

Voordeel is volgens de vissers dat er minder bijvangst is. Ook wordt de zeebodem niet beschadigd door de sleepkettingen. Daar komt bij dat de kotters 40 procent minder diesel verstoken. In de jaren dat de brandstofkosten hoog waren, maakte dat voor de vissers het verschil tussen winst en verlies.

Niet bij voorbaat tegen
Milieu-organisaties als Greenpeace vinden het nog te vroeg om over de pulsvisserij te juichen. Ze zijn niet bij voorbaat tegen, maar willen meer weten over het effect op het zeeleven. Het onderzoek dat daar naar wordt gedaan loopt tot 2019.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel