Boot helpt universiteit bij onderzoek Markermeer
Tot nu toe moesten wetenschappers en studenten zich behelpen met kleine bootjes. Die waren niet altijd opgewassen tegen golven die op het Markermeer wel een meter hoog kunnen zijn. Bioloog Harm van der Geest moest zelfs een keer door de Reddingsbrigade in veiligheid worden gebracht.
Bij de leiding van de UvA kregen de onderzoekers de handen niet op elkaar voor de aanschaf van een stevig vaartuig. Daarop werd het idee geboren van een crowdfunding. Er kwam 150.000 euro binnen, genoeg om een nieuwe boot te bouwen. Het werd de Dreissena, vernoemd naar een zoetwatermossel die in het Markermeer voorkomt.
Menselijk ingrijpen
Het Markermeer is volgens Van der Geest een boeiend onderzoeksgebied. De ecologie in dit deel van de voormalige Zuiderzee is door menselijk ingrijpen sterk veranderd. Daarbij gaat het onder meer om de aanleg van de Afsluitdijk en de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. “Het water staat daardoor stil, terwijl het vroeger een dynamisch gebied was.”
De komst van de Marker Wadden moet weer wat beweging in het meer brengen. Maar deze vijf eilanden zetten door hun relatief kleine omvang volgens Van der Geest weinig zoden aan de dijk.
Achtertuin van de stad
Voor de Amsterdamse universiteit is het Markermeer een logisch onderzoeksterrein, zegt Van der Geest. “Het is de achtertuin van de stad en daardoor van belang voor de veiligheid, recreatie en wie weet ooit voor de drinkwatervoorziening.”
Wie denkt dat de belangstelling van de onderzoekers vooral uitgaat naar het water, heeft het mis. Wat er in de bodem gebeurt, is volgens Van der Geest veel interessanter. “Je ziet weliswaar een meer, maar het is heel ondiep. Het ecosysteem wordt gestuurd door wat er onder water gebeurt.”
Hapje grond
Daarom wordt op de Dreissena geregeld een hapje grond boven water gehaald en onderzocht. “We willen de kwaliteit van het meer verbeteren”, zegt studente Margot Maathuis. “Maar we weten daar te weinig van.”
Zij en andere studenten kunnen zich nu op het water uitleven. Van der Geest: “Als iemand een onderzoek verzint, kan die zo het water op. Studenten met een vaarbewijs mogen zelfstandig uitvaren, anderen krijgen iemand mee die met de Dreissena varen kan."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Van restaurant tot IT-bedrijf: dit zijn de faillissementen van Flevolandse bedrijven
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariVlak voor corona besloot de nieuwe eigenaar van 't Huus van Guus zijn restaurant in Zeewolde te verbouwen, maar door de crisis moest het bedrijf lange tijd dicht. Daardoor liep het bedrijf veel inkomsten...
-
Jeugdcel voor 'zwaardgevecht' met machete en keukenmes
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe 19-jarige Jaïr C. uit Helmond is dinsdag veroordeeld tot 60 dagen jeugdcel, waarvan 47 voorwaardelijk. De jongen had vorig jaar april in de A. Roland Holststraat in Almere iets wat leek op een middeleeuws...
-
'Solo-actie' van wethouder jeugdzorg oogst kritiek en bijval van gemeenteraad
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariFelle kritiek, maar ook bijval. Dat kreeg de Lelystadse wethouder Annemieke Messelink dinsdagavond tijdens een commissievergadering over haar aanpak van de jeugdzorg. Diverse partijen staan achter de...