Grote schade door vogels voor fruitsector

FLEVOLAND • Vr 25 augustus 2017 | 14:58 • Vrijdag 25 augustus 2017 | 14:58
Vogels zoals kraaien, kauwen en mezen zorgen voor veel schade in de fruitsector. Ze pikken het fruit aan dat daardoor gaat rotten en onverkoopbaar wordt. Volgens Cees Masteling, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, wordt de schadepost voor de boeren steeds groter. "Vijf jaar geleden hoorde je er niemand over en nu word ik constant gebeld. Goede oogsten worden erdoor verpest." zegt de voorzitter. Waarom de vogels meer schade veroorzaken, is niet bekend. Misschien is er minder ander voedsel voor de dieren, of groeit de populatie hard. Dat moet nog onderzocht worden.

Populatie verdubbeld
Philip de Groen heeft een fruitbedrijf in Luttelgeest. Volgens hem is een populatie van kraaien en kauwen daar het afgelopen jaar verdubbeld van 200 naar 400 en hebben de vogels het gemunt op zijn peren. "Ik kan een kilo peren van elke boom weggooien, vorig jaar was de schade al 20 ton peren. Dat is een kostenpost van 20.000 euro. Je kunt zeggen dat is bedrijfsrisico, maar dit zijn niet meer een paar vogels het zijn er echt gewoon te veel!"

Vangen en doden
De fruitteler zegt er alles aan te doen om de beesten te verjagen. Zo heeft hij cd's in de bomen gehangen die de vogels door de weerspiegeling van licht moeten afschrikken, heeft hij een nep vogel opgehangen, geluiden van kraaien in nood afgespeeld en gebruik gemaakt van een knalapparaat. Maar niets hielp. "Ze wennen overal aan, het zijn slimme beesten." Afschieten mag de teler in zijn gebied niet maar hij heeft sinds kort een vangontheffing. Daardoor kan hij gebruik maken van een vangkooi . Daar zit een levende kraai in die de andere kraaien lokt. Die worden dan gedood. Philip de Groen heeft de kooi nog niet gebruikt. Dat moet je volgens hem niet doen als er al peren hangen. "Je vangt er misschien tien maar de rest zit dan op je bomen. Dat wil je niet." Hij gaat volgend jaar met de vangkooi aan de slag. Hij vangt de dieren naar eigen zeggen niet voor de lol. "Die beesten doden doe ik liever ook niet maar ik zie gaan andere optie. Ik wil het zo pijnloos mogelijk doen door ze te vergassen."

Compensatie
De Nederlandse Fruittelers Organisatie wil het probleem samen met Faunabeheer aanpakken. Masteling zegt het prima te vinden dat er goed voor vogels gezorgd wordt, waardoor de populatie toeneemt. Maar als de telers daar last van hebben, moeten de consequenties volgens hem samen gedragen worden. Hij wil een compensatie voor de schade. Tot vorig jaar was daar nog een regeling voor, maar daar heeft het Faunafonds een streep door gezet. Masteling wil dat die regeling terugkomt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel