Geestelijke gezondheidszorg kampt met personeelstekort

FLEVOLAND • Zo 20 augustus 2017 | 17:11 • Zondag 20 augustus 2017 | 17:11
Het kost de Flevolandse GGz-instellingen de grootste moeite om vacatures voor psychiaters, psychologen en gespecialiseerd verpleegkundigen vervuld te krijgen. Directeur Frits Liefferink van GGz Centraal zegt dat hierdoor op specialistische onderdelen een langere wachttijd kan ontstaan.

Voor traumabehandelingen of persoonlijkheidsstoornissen kan de wachttijd oplopen tot circa vier maanden. "Dat is ongelooflijk vervelend. Voor spoedvragen zijn we 24 uur beschikbaar, maar als de zorg even kan wachten dan kan het soms wat langer duren."

Te weinig opleidingsplekken
De directeur meent dat er in Nederland te weinig opleidingsplekken zijn, waardoor er te weinig personeel voor deze functies beschikbaar is. Bovendien werken hoogopgeleide professionals liever in de grote steden, dan in bijvoorbeeld Lelystad. "Dat vinden mensen kennelijk heel ver weg."

Personeel zoeken in eigen netwerk
De personeelswerving bij GGz Centraal is een grote inspanning geworden. Er is in Flevoland momenteel werk voor zo'n 15 fte. Het lukt nauwelijks om gespecialiseerde werknemers te werven via personeelsadvertenties. Er wordt daarom vooral gezocht in de eigen netwerken. Werknemers krijgen een beloning als ze nieuwe collega's weten te vinden.

Verder probeert de organisatie zich te onderscheiden door een goed opleidingsklimaat te bieden. Er zijn mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en intervisie, een methode waarbij collega's elkaar helpen beter te worden in hun werk. "En ik hoop dat de opleidingscapaciteit bij scholen voor een aantal functies wordt vergroot."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel