Felle kritiek op YouTube-plan van incassobureau

FLEVOLAND • Do 13 juli 2017 | 18:24 • Donderdag 13 juli 2017 | 18:24
Het plan van het Flevolandse incassobureau Straetus om wanbetalers te filmen en op YouTube te zetten kan rekenen op felle kritiek. Na de aankondiging heeft directeur Emile Spruijt van de overkoepelende Straetusholding er gelijk afstand van genomen. Straetus Flevoland is franchisenemer van de Straetusholding.

Spruijt staat niet achter het idee van Straetus Flevoland. "Daar hoef ik geen seconde over na te denken", zegt hij. Volgens hem staat respect voor mensen met een schuld voorop bij zijn bedrijf. Met een camera achter iemand aanzitten hoort daar volgens hem niet bij. 

Ook de andere franchisenemers zijn niet blij met het idee, vertelt Spruijt. Hij wil graag een gesprek voeren met de directeur Loyd Hendriks van Straetus Flevoland. Over maatregelen wil hij nog niets zeggen. Straetusholding heeft 70 franchisevestigingen en 8.000 klanten in verschillende landen.

Onwenselijk
Ook de branchevereniging van incassobureaus NVI is niet te spreken over de actie. Directeur Connie Maathuis is het eens met de standpunten van Spruijt. "Het najagen van een debiteur met een camera mag uiterlijk onwenselijk worden genoemd", vertelt ze. Straetus is overigens niet aangesloten bij de branchevereniging. 

Hendriks van Straetus Flevoland zegt dat zijn methode alleen wordt gebruikt als wanbetalers zich niets aantrekken van het vonnis van een rechter. Maathuis vindt echter dat het filmen van wanbetalers geen oplossing is. "Ik denk dat je daarmee een grens overgaat. Dit is een vorm van 'naming and shaming' die niet past bij een stuk fatsoenlijk incasso", vertelt ze. 

Oplichters 
Straetus Flevoland ziet het filmen van notoire wanbetalers als een nieuwe manier om ze aan te pakken. Ze krijgen dan nog één kans om te betalen voordat het filmpje op internet belandt. Het filmen gebeurt trouwens alleen bij oplichters die al door de rechter zijn verplicht om te betalen maar dat toch niet doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel