SnapKing beschuldigd van oplichting jonge fans
In een video riep Snapking zijn volgers op hem te bellen. Ze zouden dan kans maken hem ook echt aan de lijn te krijgen. De vlogger stelde in de video 'Ik ben Vader' een vraag over een gevoelige kwestie. Wie hem belde en het langst aan de lijn bleef, zou dan persoonlijk antwoord krijgen.
Onnodig lang aan de lijn
SnapKing heeft op YouTube ruim 360.000 volgers, onder wie veel kinderen. Volgens de ACM werd het nummer in drie weken tijd 6450 keer gebeld. De bellers werden onnodig lang aan de lijn gehouden. Slechts vijf mensen kregen de vlogger daadwerkelijk te spreken. De bellers zouden door de praktijken van de Almeerder in totaal voor 13.000 euro zijn benadeeld. SnapKing wil niet reageren op het sluiten van zijn betaalnummer.
Voorwaarden
Het is voor het eerst dat de toezichthouder een betaalnummer van een vlogger blokkeert. Er zitten namelijk eisen aan een dergelijk nummer. Volgens de ACM had de vlogger duidelijk moeten zijn over de voorwaarden en niet nodeloos bellers in de wacht moeten houden.
Eerder in het nieuws
Het is niet de eerste keer dat SnapKing in het nieuws komt. In 2016 ontsloeg RTL de vlogger nadat hij racistische en vrouwonvriendelijke uitlatingen had gedaan over een Chinees meisje. Vorig jaar september zorgden fans van de Almeerder voor overlast in Tussen de Vaarten, bij de woning van SnapKing en zijn vriendin. Ook kwam SnapKing in het nieuws toen hij actief was met een horrorclown.
Mediawijsheid
Om te zorgen dat kinderen niet worden misleid door vloggers moeten ouders vooral het gesprek met ze aangaan. Een gesprek over mediawijsheid hoort volgens Justine Pardoen van bureau Jeugd en Media tegenwoordig bij de opvoeding. Ze raadt ouders aan samen met hun kinderen naar vlogs te kijken. "Al zeg je helemaal niks, doordat je samen met hen kijkt, gaan kinderen met andere ogen kijken." Door af en toe een vraag te stellen, leren kinderen kritisch na te denken over wat ze zien. Kinderen verbieden om vlogs te kijken, heeft volgens Pardoen geen zin. "Dan zien kinderen het wel ergens anders."
Grensoverschrijdende vlogs
Pardoen raadt aan om het vooral te melden als een vlog niet door de beugel kan. "Kinderen realiseren zich vaak niet dat vloggers geld verdienen met hun video's, wees dus verdacht op verborgen reclame." Ouders kunnen hun klacht indienen via onder andere mediaopvoeding en ConsuWijzer.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...
-
Bijna 5000 producten voor voedselbank opgehaald met radio-actie Pot2000
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe Pot2000-actie van middelbare school Echnaton uit Almere leverde bijna 5000 'potten' met houdbare producten op. Dit houdbare eten en drinken is vrijdagmiddag gedoneerd aan de Voedselbank Almere, in...
-
Gesprekken over Lelylijn leveren niks op, teleurstelling bij provincies
FLEVOLAND • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberHet overleg tussen dat het kabinet en de noordelijke provincies vrijdagavond over de Lelylijn en Nedersaksenlijn hadden heeft niks opgeleverd. Het besluit over het vervolg van de spoorwegverbinding tu...