Politiek: Oranjenacht moet anders

URK • Di 2 mei 2017 | 21:26 • Dinsdag 2 mei 2017 | 21:26
Koningsnacht op Urk moet anders. Dat vinden alle fracties in de gemeenteraad.  Er moet een eind komen aan de onrust en sfeer van rellen. De politiek vindt dat de gemeente en politie daarom nu al moeten nadenken over een betere aanpak voor Koningsnacht 2018. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering.

De nacht voor Koningsdag verliep vorige week op Urk onrustig. Er werden brandjes gesticht en vernielingen gepleegd. Dat gebeurde bij de rotonde bij De Akkers, maar ook elders in het dorp. Een aantal auto's ging in vlammen op.

Toeschouwers medeschuldig
Veel partijen in de gemeenteraad vinden dat toeschouwers bij de rotonde mede schuldig zijn aan de onrust. Elk jaar trekken veel Urkers naar de rotonde vanwege het verwachte spektakel. Als er zo veel publiek staat te kijken, zouden jongeren zich eerder geroepen voelen om rotzooi te trappen.

De Urker politiek is het beu dat het dorp door dit soort incidenten landelijk in het nieuws komt. Met duizenden reacties eronder, waarin ook veelvuldig wordt afgegeven op het christelijke karakter van het dorp.

Niet de heftigste Koningsnacht
Volgens de politiechef Roel de Graaf was het niet de heftigste koningsnacht. Het traditionele brommerrijden zonder uitlaat is volgens hem inmiddels goed gereguleerd, maar hij beaamde dat een aantal andere dingen niet goed zijn gegaan.
De politiechef was eigenlijk in de vergadering aanwezig om de criminaliteitscijfers over 2016 toe te lichten, maar uiteindelijk was hij meer tijd kwijt aan het beantwoorden van vragen over de Koningsnacht. Fracties noemden het jammer dat de gunstige criminaliteitscijfers voor Urk overschaduwd worden door de onrustige Koningsnacht van vorige week.

Volgens de politie zorgen niet alleen jeugdigen tijdens de koningsnacht voor problemen. Er zijn afgelopen Koningsnacht verdachten van 18 en 19 opgepakt, maar er was ook iemand van 34 bij.
Maandag is overigens nog een vijfde verdachte voor betrokkenheid bij de brand aangehouden en de politie sluit niet uit dat er de komende tijd nog meer aanhoudingen volgen. Volgens de politie waren sommige uitgebrande auto's overigens eigendom van de aangehouden personen zelf. 

Burgemeester wil geen grote inzet politie
Burgemeester Van Maaren ziet niets in het afsluiten van het gebied. Hij denkt dat de onrust zich dan gewoon zal verplaatsen, bijvoorbeeld richting het Wilhelminapark. Ook de inzet van veel politie of de mobiele eenheid wijst hij af, omdat dit alleen maar een aanzuigende werking op relschoppers van buiten Urk zou hebben.

Schade wordt verhaald op vernielers
Veel partijen vroegen zich dinsdagavond af wie er opdraait voor de schade. Volgens de politie heeft de gemeente aangifte gedaan van de vernielingen en is in de aangifte ook een schadebedrag opgenomen. Volgens politiechef Roel de Graaf zal in overleg met het OM bekeken worden of de schade op de vernielers verhaald kan worden. De opsporing is daar volgens hem ook nadrukkelijk op gericht.
De politiek was dinsdagavond blij dit te horen, maar een aantal fracties wil in de toekomst nog wel een keer horen wat er van die verhalen terecht is gekomen.

Inwoners willen zelf relschoppers aanpakken
Diverse Urker raadsleden zijn door inwoners aangesproken op de onrustige Koningsnacht. Veel mensen vragen zich af, waarom het op Urk zo uit de hand kan lopen.
Hoewel de Koningsnacht relatief rustig verliep, zorgen de gebeurtenissen in het dorp, mede door filmpjes op sociale media toch voor een onveilig gevoel. In een van de meest bekeken filmpjes lijkt de politie op de vlucht te slaan en wordt tijdens de aftocht nog bekogeld met vuurwerk. 
Jan Willem Bakker van de SGP zegt door een aantal inwoners gewaarschuwd te zijn. Mocht het volgend jaar opnieuw zo uit de hand lopen, dan wil een groep Urkers desnoods zelf gaan optreden tegen de relschoppers.

Huisarrest voor relschoppers niet eenvoudig
De Urker Gereformeerde Partij pleitte onlangs in schriftelijke vragen voor huisarrest voor relschoppers, het liefst preventief. Maar volgens de burgemeester is dat juridisch niet zo eenvoudig toe te passen.
De afgelopen Koningsnacht zat welgeteld één Urker verplicht thuis. Het gaat om een man die vorig jaar een auto opblies en die daar ook voor veroordeeld is.
Onderdeel van zijn straf was dat hij tijdens deze Koningsnacht de deur niet uit mocht. Volgens de politie is er ook gecontroleerd of hij thuis zat. Omdat een aantal van de dit jaar aangehouden verdachten niet van Urk kwam, gaat de gemeente bekijken of hen de toegang tot het dorp de volgende Koningsnacht ontzegd kan worden.

Politiechef Roel de Graaf ziet ook wel een rol voor ouders van Urker jongeren. Hij vindt dat die de filmpjes op sociale media ook eens zouden moeten bekijken, om te zien hoe hun kinderen zich gedragen. Hij stelde dat ze vervolgens een jaar de tijd hebben om ze beter op te voeden.

Vinger aan de pols
Een meerderheid van de gemeenteraad wil de vinger aan de pols houden en met bijvoorbeeld jongerenwerkers en de politie bekijken hoe een volgende Koningsnacht beter kan verlopen. Om die reden zal de Koningsnacht 2018 al komend najaar in de gemeenteraad besproken worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel