Bouwers Oosterwold stuiten op tienduizend jaar oude nederzettingen

ALMERE • Vr 10 juni 2016 | 14:54 • Vrijdag 10 juni 2016 | 14:54
Bij bodemonderzoek in het Almeerse Oosterwold zijn al meerdere archeologische vondsten gedaan. Dat blijkt uit navraag bij de gemeente Almere. Het gaat om nederzettingen van bijna tienduizend jaar oud. De nederzettingen uit het meso- en neolithicum (8880-4200 v. Chr) worden in de bodem beschermd. 

Initiatiefnemers in Oosterwold verrichten zelf archeologisch onderzoek voordat zij een omgevingsvergunning aanvragen voor hun woonproject. Omdat de Monumentenwet de verantwoordelijkheid voor de bescherming van het archeologische erfgoed bij de bouwer legt, moeten de initiatiefnemers de vindplaats zelf behouden.

Schuur
Bouwers kiezen er voor om een huis of schuur om de vindplaatsen heen te bouwen. Dat kan ook makkelijk in Oosterwold, want er wordt maar een klein deel van een kavel bebouwd. De rest van de kavel wordt tuin.  

Waardevols
Het is overigens niet vreemd dat er archeologische vondsten worden gedaan in de bodem van Oosterwold. Zo'n twaalfduizend jaar geleden was Almere een groot heuvelachtig deltalandschap. Door het gebied stroomde rivier de Eem. Langs de rivieroevers, waar nu het nieuwe stadsdeel van Almere verrijst, waren veel nederzettingen te vinden.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel