Serie: 'Stadshart niet gebouwd op de toekomst'

ALMERE • Ma 21 maart 2016 | 19:44 • Maandag 21 maart 2016 | 19:44
"Het stadshart van Almere is een gemiste kans". Dat vindt architectuurhistoricus Petra Brouwer van de Universiteit van Amsterdam. Het is teleurstellend dat Almere jaren geleden koos voor dit ontwerp, zo meent zij.

Het stadshart van Almere is op 1 april exact tien jaar oud. Reden om terug te blikken op de keuze van Almere voor dit ontwerp. Brouwer is gespecialiseerd in moderne stedenbouw en schreef eerder het boek Van stad naar stedelijkheid: plannen en planconceptie van Lelystad en Almere.

Architectuur
Het bureau O.M.A. van de bekende architect Rem Koolhaas werd in 1994 de winnaar van de competitie voor de ontwikkeling van het stadshart. Het ontwerp bestaat uit meerdere lagen, waarbij op de onderste laag ruimte is voor wegen, busbanen en parkeerplaatsen. Het winkelgebied daarboven kent onder meer een theater-schouwburg, bibliotheek en hotel. Boven de winkels zijn woningen en appartementen.

Hoogbouw past niet
Brouwer begrijpt dat Almere trots is op het ontwerp, omdat er grote namen van architecten aan verbonden zijn. Maar de keuze voor hoogbouw in het centrumgebied past volgens haar in zijn geheel niet bij de laagbouwstad Almere.
Het bestuur heeft met het ontwerp gebroken met de traditie van Almere en gekozen voor een centrum dat weinig vernieuwend is. Het stadscentrum is niet meer dan een kopie van bestaande centra op het oude land terwijl het Almere meer een eigen identiteit had kunnen geven.

Een inflexibel centrum
Bovendien meent Brouwer dat het beter bij Almere had gepast om het centrum stapsgewijs te ontwikkelen in plaats van in één keer een ingewikkeld groots ontwerp neer te zetten. Hierdoor is het nieuwe centrum ook een inflexibel centrum geworden, dat moeilijk op toekomstige ontwikkelingen kan inspelen. Bovendien hebben kleine ondernemers uit de stad nauwelijks de kans om zich in het centrum te vestigen, omdat de ruimtes simpelweg te duur en te groot zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel