'Enorme berg piepschuim is levensgevaarlijk', Urker bedrijf wil werk buurman stilleggen

URK • Wo 24 april 2024 | 17:20 • Woensdag 24 april 2024 | 17:20

Hij kan zijn eigen bedrijf niet tegen brand verzekeren, door de opslag van piepschuim bij zijn buurman. Dat vertelde de eigenaar van het bedrijf Snijder B.V. uit Urk dinsdag bij de rechter in Utrecht. Hij eist dat het bedrijf van buurman De Vries Recycling aan de Oostwal wordt stilgelegd door de gemeente.

De opslag van grote blokken piepschuim in de buitenlucht is levensgevaarlijk, vindt Snijder. De dichtstbijzijnde stapel staat op zo'n vijftien meter afstand van het schildersbedrijf.

Viskisten
De Vries Recycling smelt Expanded Polystyrene (EPS) om, wat in de volksmond piepschuim wordt genoemd. Op het Urker industriegebied wordt enorm veel van dat materiaal gebruikt. Zo zijn de kisten waarin verse vis wordt vervoerd van EPS gemaakt.

De Vries perst het restmateriaal in grote blokken, waarvan er op het terrein van het bedrijf honderden staan opgeslagen.

'Niets aan het handje'
Het recyclingbedrijf is het totaal niet eens met de stillegging die buurman Snijder eist. Volgens eigenaar De Vries houdt het bedrijf zich aan alle regels die de overheid oplegt en zit de onderneming al 27 jaar op dezelfde plek op bedrijventerrein Zwolsehoek. Er is nog nooit iets gebeurd, betoogde De Vries zelf.

Maar de gemeente Urk heeft in het verleden wel een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd aan De Vries, zo werd duidelijk in de rechtbank. Dat gebeurde na een verzoek om te handhaven door Snijder. Dit betekent normaal gesproken dat de gemeente een daadwerkelijke dwangsom oplegt bij herhaling van een overtreding.

Welke overtreding dan precies is geconstateerd en of er ook een dwangsom is geïnd, is onduidelijk.

Branddeskundigen spreken elkaar tegen
In de rechtbank liet de gemeente Urk wel weten dat er naderhand een rapport is opgesteld. Een branddeskundige zou daarin hebben gesteld dat alles bij De Vries volgens de regels gaat.

Daarop heeft buurman Snijder zelf een branddeskundige aan het werk gezet. Die kwam met een eigen rapport. 'Het is toch niet veilig', concludeerde deze deskundige.

De gemeente Urk wacht nu op de reactie van haar eigen expert op dit rapport van het schildersbedrijf. Maar die reactie is er nog niet en Snijder wil er ook niet op wachten. Die is overtuigd van het gelijk van zijn eigen deskundige. "Het bedrijf van buurman De Vries moet direct worden stilgelegd."

De rechter beslist op 7 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel