Van Almeerse gym naar internationale arena's: Clyde Brunswijk timmert flink aan de weg

ALMERE • Di 1 oktober 2024 | 10:37 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 10:37

De Almeerse Clyde Brunswijk is flink aan de weg aan het timmeren in de wereld van de vechtsport MMA. Het begon allemaal met wedstrijden in het kickboksen, maar na een onverwacht MMA-gevecht ontdekte hij dat hij daar écht goed in was. Hoe bereidt hij zich voor op zijn gevechten, en wat zijn zijn toekomstplannen? 1Almere sprak hem in de sportschool waar hij al jaren traint.

MMA (Mixed Martial Arts) is een vechtsport waarbij technieken uit verschillende disciplines, zoals boksen, judo en worstelen, worden gecombineerd. Het gevecht kan zowel staand als op de grond plaatsvinden en eindigt door knock-out, opgave of jurybeslissing.

Van kickboksen naar MMA
Clyde 'The Black Panther' Brunswijk is geboren in Suriname, maar op zijn vijftiende verhuisde hij naar Nederland en streek neer in Almere. Na een maand in Nederland nam zijn neef hem mee naar een kickbokstraining. "Ik zou eigenlijk gaan voetballen, maar hij nam me mee naar Days Gym en ik was meteen verkocht en ben nooit meer weggegaan."

Een jaar na zijn start met trainen begon Clyde al met het vechten van wedstrijden. "Ik was echt gemotiveerd. Ik miste geen één training. Ik bleef ook de hele tijd zeuren bij de trainer van heb je al een wedstrijd? Hij heeft me echt letterlijk een heel jaar lang aan het lijntje weten te houden", vertelt Clyde. In totaal vocht hij ongeveer 70 tot 80 gevechten in het kickboksen.

Eerste MMA-gevecht
De introductie van de Almeerse vechter met MMA was toevallig. Hij had een tijdje geen kickbokswedstrijden gedaan vanwege afzeggingen en het annuleren van evenementen.

Toen zijn trainer Milton met een nieuwe wedstrijd kwam, ging Clyde akkoord zonder te weten dat het om een MMA-gevecht ging. Clyde vond MMA altijd een beetje te ruw en dacht dat de mensen die het deden gek waren.

Omdat MMA-gevechten ook op de grond afgespeeld worden, had Clyde een grondtrainer nodig om hem de basis van het worstelen te leren. Die trainer vond hij in meervoudig worstelkampioen Joey Berkenbosch.

Elke ochtend is Clyde te vinden in de gym van Berkenbosch, DJOESfit in Almere. Sinds zijn switch naar MMA vecht hij dus naast Days Gym ook onder de naam van DJOESfit.

20.000 toeschouwers
Na vijf weken trainen wist Clyde nog steeds niet wie zijn tegenstander was en op welk evenement hij zou vechten. "Ik kreeg uiteindelijk te horen dat het een groot event was. Een event van Khabib Nurmagomedov."

Nurmagomedov, één van de beste MMA-vechters aller tijden, organiseerde het evenement in Oezbekistan, waar zo’n 20.000 toeschouwers aanwezig waren.

Toen Clyde de kooi instapte, besefte hij meteen dat het anders was dan kickboksen. "Ik merkte meteen dat het stoten met die handschoenen veel beter voelde. Toen wist ik meteen dat ik dit vaker wilde doen." Hij won dat gevecht uiteindelijk met een knock-out in de tweede ronde.

Afvallen voor een gevecht
Clyde vecht in de 84 kilo klasse, een aanzienlijk verschil vergeleken met zijn kickbokscarrière, waar hij op 95 kilo vocht. "Met MMA merk ik dat hoe zwaarder je bent, hoe groter je tegenstanders zijn," legt Clyde uit. Zelf weegt hij normaal gesproken 93 kilo, wat betekent dat hij voor elk gevecht 9 kilo moet afvallen.

Vijf dagen voor een gevecht begint hij aan een strikt dieet: alleen gekookte of gestoomde groenten, gekookte eieren en droge kip. Zout, suiker en kruiden laat hij volledig weg. Bovendien drinkt hij in die vijf dagen maar liefst 30 liter water. Dit extreme regime zorgt ervoor dat hij klaar is voor de weging, die altijd een dag voor het gevecht plaatsvindt.

"Als je op zaterdag moet wegen, mag je vanaf vrijdagmiddag niets meer eten en drinken, en in de avond wil je zo laat mogelijk beginnen om gewicht te verliezen", legt Clyde uit. "Ik smeer mijn lichaam in met Sweet Sweat, zodat ik meer zweet. In meerdere lagen kleding ga ik dan de sauna in en doe ik ook kleine trainingen."

Om het benodigde gewicht te bereiken voor zijn gevecht, moet Clyde in één avond ongeveer 9 kilo aan vocht verliezen. Na de weging mag hij gelukkig weer eten en drinken wat hij wil.

Toekomstplannen
Clyde wil eind november weer de kooi in en hoopt zich in de schijnwerpers te vechten bij de UFC, de grootste MMA-organisatie ter wereld. De UFC heeft een speciale auditie-show waarin getalenteerde vechters strijden voor een contract.

De Almeerder hoopt dat hij door meer overwinningen op zijn naam te zetten, kans maakt op die audities: "Zodra die knockouts of submissions komen, dan kom je wel in de schijnwerpers. Want dat is uiteindelijk wat de UFC wil zien."

Dit verhaal is gemaakt door Daan van den Bor. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel