Olympisch goud voor Almeerder Jonas de Geus en de hockeymannen in Parijs

ALMERE • Do 8 augustus 2024 | 20:41 • Donderdag 8 augustus 2024 | 20:41

Jonas de Geus uit Almere heeft met het Nederlands hockey team olympisch goud gewonnen. Op de voet gevolgd door zijn voormalige ploeggenoten van De Almeerse Hockeyclub die na de winst van Oranje helemaal uit hun dak gingen beleefde Nederland donderdagavond een zeer spannende wedstrijd waarin met shoot-outs (3-1) werd afgerekend met aartsrivaal Duitsland.

In de reguliere speeltijd hielden de ploegen elkaar met 1-1 in evenwicht. Het is de eerste keer dat Jonas de Geus in zijn carrière olympisch eremetaal wint. Na winst in 1996 (Atlanta) en 2000 (Sydney) is dit voor Nederland de derde gouden olympische medaille.

De finale was een herhaling van de olympische finale van 2012 in Londen. In die finale trokken de Duitsers nog met 2-1 aan het langste eind. Valentin Verga was een van de Oranje spelers die er toen bij was en deze zure appel moest slikken. Verga is dit seizoen teruggekeerd bij De Almeerse. Samen met de selectie volgde hij aandachtig de verrichtingen van De Geus met Oranje.

ANP
Lang hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Tot aan het begin van het vierde kwart. De kantine van De Almeerse lijkt te ontploffen. Want het is dan Koen Bijen die in de cirkel de bal door de lucht richting doel speelt. Aanvoerder Thierry Brinkman is er als de kippen bij om de bal het laatste tikje te geven: 1-0. De spelers van de eerste selectie gaan uit hun dak.

Maar de sfeer slaat kort daarna al snel weer om als Duitsland via een benutte strafcorner van Ties Prinz weer snel langszij komt: 1-1. Er wordt daarna niet meer gescoord en dus moeten shoot-outs de beslissing brengen.

Nederland heeft bij de shoot-outs de zenuwen beter in bedwang en is de Duitsers met 3-1 de baas. En zo bereikt De Geus (die de eerste shoot-out nog miste) zijn grootste succes tot nu toe in zijn carrière.

Hoe begon De Geus met hockey?
Jonas de Geus begon zijn hockeyloopbaan samen met enkele vrienden op een pleintje in Almere. De Geus had bleek veel talent te hebben zodat ie al snel in het eerste team van De Almeerse Hockey Club terecht kwam.

Nadat De Geus met de Almeerse club de hoofdklasse wist te bereiken vertrok hij in de zomer van 2019 (samen met Terrance Pieters) naar de Utrechtse topclub Kampong. Ook daar bleef hij zich als betrouwbare bepalende middenvelder stormachtig ontwikkelen.

Met Oranje won hij tot dusver twee Europese titels, één Champion Trophy en twee Pro League toernooien. En nu kan hij aan deze indrukwekkende lijst dus de gouden olympische medaille toevoegen.

ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel