Hockeyer Jonas de Geus met Oranje in olympische finale tegen Duitsland

ALMERE • Di 6 augustus 2024 | 15:46 • Dinsdag 6 augustus 2024 | 15:46

Jonas de Geus uit Almere heeft dinsdagmiddag met het Nederlands hockeyteam de olympische finale bereikt. Nederland was in de halve finale met 4-0 veel te sterk voor Spanje. Bij de rust stond Oranje al met 2-0 voor. In de finale treffen de Nederlanders donderdagavond Duitsland dat met 3-2 te sterk was voor India.

Nederland is nu zeker van eremetaal en dat is voor het eerst sinds 2012, toen er een zilveren medaille werd gewonnen bij de Olympische Spelen van Londen.

Oranje was gewaarschuwd
Spanje had zich ten koste van België verrassend weten te plaatsen voor de halve finale. De Nederlanders speelden ook in de poulefase al tegen Spanje. Oranje wist toen een 2-0 achterstand om te buigen in een 5-3 overwinning. Oranje was dus gewaarschuwd en begon daarom dinsdag veel sterker. Nederland domineerde in het eerste kwart en kwam door een strafbal van Jip Janssen in de 12e minuut op een 1-0 voorsprong.

Manuel Verga over zijn goede vriend Jonas

Nederland kan in het tweede kwart het goede spel voortzetten. Na 20 minuten neemt Oranje meer afstand van Spanje. Thierry Brinkman staat precies op de goede plek binnen de cirkel om de bal hard in de kruising te slaan: 2-0. Meteen in het begin van het derde kwart is het weer raak. Twee Spaanse verdedigers lopen tegen elkaar aan en dan kan Thijs van Dam plotseling helemaal vrij uithalen en de 3-0 scoren.

Oranje controleert de wedstrijd
In het vierde kwart blijft Nederland de wedstrijd controleren en komt dus ook niet in de problemen. De ploeg loopt zelfs nog verder uit. Duco Telgenkamp bepaalt in de 50e minuut de eindstand op 4-0.