Acrobatische toeren in topsporthal Almere: 'Hopelijk ooit op de Spelen'

ALMERE • Do 1 augustus 2024 | 17:27 • Donderdag 1 augustus 2024 | 17:27

De Topsporthal in Almere Poort is het decor voor het wereldkampioenschap Rhönradturnen. Turners uit dertien verschillende landen strijden tegen elkaar tijdens het mondiale toernooi.

In deze tak van sport worden acrobatische oefeningen gedaan in een metalen rad. Het is alweer dertig jaar geleden dat het WK Rhönradturnen werd gehouden in Nederland.

Woensdag en donderdag waren de voorrondes, waarbij junioren en senioren streden om een plek in de finale.

De uitvinder van het rhönrad is de Duitser Otto Feick, zoon van een smid, geboren op 4 juli 1890 in Reichenbach. Hij rolde in zijn tienerjaren met een wagenrad voor de dorpssmederij van zijn grootvader een heuvel af. Hij ontwikkelde zijn idee verder en vroeg in 1925 op het rhönrad patent aan, de naam Rhönrad is sinds 1926 beschermd.

Het is geen olympische sport, vandaar dat deze vorm van turnen niet te zien is in Parijs. Onder andere Marjet Waldram plaatste zich in Almere voor de finales dit weekend.

Daar is ze heel blij mee, al had ze het ook leuk gevonden op de Olympische Spelen te staan deze zomer. "Daar is de sport nog te klein voor. Maar beetje bij beetje werken we aan onze bekendheid, dus hopelijk staan we ooit op de Spelen."

Gabriël Lomans en Marjet Waldram

Ook haar delegatiegenoot Gabriël Lomans plaatste zich deze week voor de finales. Röhnraddraaien is nog vrij onbekend in Nederland, en dus zou het maar zo kunnen dat bijna niemand het zal weten als hij wereldkampioen wordt. "Maar dat vind ik niet zo erg", zegt Lomans. "Ik ben niet iemand die ervan houdt om in de spotlight te staan, ik houd het lekker voor mezelf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel