Frituurders balen van term 'ongezond' voedsel van gemeente Almere
Niet frituren, maar een ongezonde levensstijl moet je aanpakken. Dat vindt de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) van een plan van de gemeente Almere om het beleid rond frietkramen in de stad aan te scherpen. ProFri vindt dat te willekeurig is bepaald dat gefrituurde gerechten aangepakt moeten worden.
Almere wil ongezond voedsel weren rond scholen en het Flevoziekenhuis. Daarbij worden gefrituurde etenswaren als 'ongezond' aangeduid. Dat sluit aan bij het coalitieakkoord waarin staat dat Almere wil werken aan de vitaliteit van de stad.
Het is lastig is om 'ongezond eten' wettelijk te definiëren, gaf de gemeente aan. Daarom werd gekozen voor gefrituurd eten. Dat dat dus verder niet wordt onderbouwd, vindt ProFri opmerkelijk. "Heel vreemd want het is een bereidingsmethode (frituren, red.) net als koken, net als stomen en barbecueën."
Het stoort de professionele frituurders dat hun vak zomaar 'ongezond' wordt genoemd. Dat gebeurt - net als door de landelijke overheid - zonder data of wetenschappelijke onderbouwing, zegt foodwatcher Ubel Zuiderveld. "De gemeente zegt dat het ook vrij willekeurig is gekozen", benadrukt hij.
Volgens Zuiderveld is een patatje op z'n tijd geen probleem. "Voeding is in eerste instantie energie en in de tweede plaats smaak", zegt hij. "Het Voedingscentrum zegt dat een frietje best past in een gezond leefpatroon, als je verder maar gevarieerd eet en voldoende beweegt."
ProFri stelt dat snackbars en cafetaria's in Almere slechts voor een miniem deel zorgen van de kilocalorieën. Die berekening is gemaakt op basis van de omzet van deze zaken, zegt Zuiderveld. "Dan kom je op 0,5 procent en waarschijnlijk minder." Met deze argumentatie heeft de vereniging een "uitgebreide zienswijze" bij de gemeente Almere neergelegd.
Bespreking over onderwerp volgt nog
Zuiderveld heeft begrepen dat het onderwerp later deze maand op de agenda van de Politieke Markt staat. Ook zou Leefbaar Almere met een campagne bezig zijn. Hij neemt in de tussentijd nog een frikandel speciaal of een bamischijf met satésaus. "Wie wil er nu alleen slablaadjes eten? We willen toch genieten? Je moet ervoor zorgen dat je totale eetpatroon in balans is."
Als het voorgestelde beleid wordt goedgekeurd, betekent dit dat er over twaalf jaar geen gefrituurd voedsel meer mag worden verkocht rondom scholen en het Flevoziekenhuis. Dit is de zogeheten 'overgangstermijn', zegt de gemeente.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Eerbetoon aan overleden vrijwilliger Romijn bij Lelystadse voetbalclub
LELYSTAD • Za 15 februari • Zaterdag 15 februariBij voetbalclub SVL in Lelystad was zaterdagmiddag een eerbetoon voor Clark Romijn. Hij zette zich jarenlang in voor de club, als vrijwilliger en als scheidsrechter, maar overleed op 12 februari. Voorafgaand...
-
Huurdersorganisatie Ymere: 'Meld schimmelproblemen nu!'
ALMERE • Za 15 februari • Zaterdag 15 februariDe huurdersorganisatie van Ymere roept huurders van de woningcorporatie op om een melding te maken van schimmel. Volgens de organisatie is Ymere van plan het probleem nu grootschalig aan te pakken. "In...
-
Gratis concert Koninklijke Luchtmacht om 80 jaar vrijheid te vieren
DRONTEN • Za 15 februari • Zaterdag 15 februariHet Orkest Koninklijke Luchtmacht brengt donderdag 20 maart in de Meerpaal in Dronten een muzikaal eerbetoon aan 80 jaar vrijheid. Onder de naam 'It's all about Freedom' speelt het orkest een voorstelling...