Met vrijwilligerswerk je schulden afbetalen, maatwerk in Lelystad-Oost
24 jongeren met schulden uit verschillende wijken in Lelystad krijgen twee jaar lang extra begeleiding om hun leven weer op de rit te krijgen. Het is een proef omdat steeds meer jongeren in geldproblemen komen. Bijvoorbeeld omdat ze spullen op de pof gekocht hebben, gokken of omdat ze geen buffer hebben voor plotselinge kosten.
"We gaan lekker buiten de lijntjes kleuren", vertelt Wendy Rademakers, projectleider van het Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland. In plaats van zich te richten op het zo snel mogelijk aflossen van de schuld, staat het toekomstperspectief van de jongeren centraal. "Waar een andere route van schuldhulpverlening zich richt op het maximaliseren van de afloscapaciteit, stellen wij juist het toekomstperspectief van de jongeren centraal."
Schulden overgenomen
"De gemeente gaat in bepaalde situaties een saneringskrediet verschaffen", zegt Rademakers. "Hierdoor heeft een jongere in plaats van bijvoorbeeld tien schuldeisers waar hij of zij op af moet lossen, enkel nog de gemeente als schuldeiser."
Uniek aan dit project is dat jongeren de mogelijkheid krijgen om hun schulden af te lossen met een tegenprestatie die gekoppeld is aan hun toekomstplannen. "Stel, een jongere wil de opleiding die hij ooit had in de zorg weer gaan hervatten. Dan kijken we bijvoorbeeld of je die tegenprestatie ook kan koppelen aan dat doel door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen in een verzorgingshuis."
Werken aan je toekomst
Mensen die problematische schulden hebben kunnen ook een 'normaal' schuldsaneringstraject aangaan. Er moet dan anderhalf jaar maximaal afgelost worden. Gedurende die tijd krijgen deelnemers alleen wat leefgeld van zo'n 10 euro per dag.
Volgens de gemeente wordt het project van het Jongeren Perspectief Fonds in andere plaatsen al succesvol toegepast. "Uit ervaring uit andere gemeenten blijkt dat jongeren daarna minder een beroep doen op bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, minder ondersteuning nodig hebben vanuit WMO-gelden en minder uitval op school of werk laten zien."
"Ik hoorde van een situatie van een collega in Gouda, waar een dame van 23 zich uiteindelijk meldde met 21.000 euro aan schuld." De oorzaken van de schulden zijn divers en lopen uiteen van problemen na uithuisplaatsing tot onverwachte kosten.
Rademakers zegt dat ze kippenvel krijgt van de succesverhalen uit andere gemeenten. "Wat we zien bij de jongeren is dat het werken juist aan zo snel mogelijk die geldstress weghalen werkt. Maar ook die begeleiding om weer het leven op de rit te zetten."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Hoe twee jonge vluchtelingen uit Gambia scheidsrechter in Almere werden
ALMERE • Di 11 februari • Dinsdag 11 februariVeel voetbalverenigingen kampen met een tekort aan scheidsrechters. Voetbalclub ASC Waterwijk in Almere heeft een manier gevonden om dit probleem aan te pakken. Sinds oktober fluiten twee jonge asielzoekers...
-
Volgend jaar weinig grote veranderingen in dienstregeling NS
FLEVOLAND • Di 11 februari • Dinsdag 11 februariDe NS heeft weinig grote plannen voor de dienstregeling in Flevoland van volgend jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Adviesaanvraag Dienstregeling. Alleen op de zaterdag- en zondagochtend gaan er meer...
-
Met vrijwilligerswerk je schulden afbetalen, maatwerk in Lelystad-Oost
LELYSTAD • Di 11 februari • Dinsdag 11 februari24 jongeren met schulden uit verschillende wijken in Lelystad krijgen twee jaar lang extra begeleiding om hun leven weer op de rit te krijgen. Het is een proef omdat steeds meer jongeren in geldproblemen...