Bezwaarcommissie krijgt stortvloed aan bezwaren over appartementen Buitenhof

LELYSTAD • Ma 10 februari 2025 | 15:03 • Maandag 10 februari 2025 | 15:03

Bewoners van de wijk Buitenhof in Lelystad willen dat de reeds verleende vergunning voor een appartementencomplex alsnog ongeldig wordt verklaard. Met een stortvloed aan argumenten hebben ze maandagochtend geprobeerd de gemeentelijke commissie Bezwaar en Beroep hiervan te overtuigen.

Elf bewoners uit de wijk, van wie een aantal lid is van de groep Mooi Buitenhof, waren aanwezig bij de zitting in de raadzaal in Lelystad. Volgens bewoner Marcell Mijwaart hebben totaal 99 wijkbewoners bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning, die het college van burgemeester en wethouders op 15 oktober heeft goedgekeurd.

De groep bewoners verzet zich al ruim een jaar tegen appartementencomplex Kraaienhof. Ze zijn op zich niet tegen de woningen, want het complex is vastgelegd in het bestemmingsplan voor de wijk. Maar wat er nu komt is anders en groter dan hen eerder is voorgehouden. Bovendien komen de appartementen volgens de bewoners op een plek waar volgens archeologisch onderzoek een scheepswrak ligt, maar de gemeente zegt van niet.

Genegeerd
Volgens de bewoners heeft de gemeente in februari vorig jaar hun zienswijzen bijna volledig genegeerd en vervolgens in het najaar de omgevingsvergunning verleend. Ze beschuldigen het college van chaotische communicatie, consequente misleiding, onjuiste en tegenstrijdige informatie en achterhouden van stukken in een zogeheten WOO-procedure.

Daar kwam eind januari bij dat de gemeente stukken van bezwaarmakers met naam en handtekening had rondgestuurd in acht onbeveiligde mails. De bewoners hebben hiervan melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het college reageert volgens de bewoners al tijden niet meer op hun mails en telefoontjes. Een deel van de gemeenteraad heeft volgens Mijwaart aangegeven het dossier niet te willen behandelen.

Zorg
Het ging maandag vooral om de vraag wat voor appartementen er nu precies komen. De bewoners zijn er na een informatiedag in 2023 vanuit gegaan dat er zorgappartementen over twee lagen voor met name ouderen zouden komen. Nu komen er 22 appartementen over vier woonlagen volgens een heel ander concept. Zo is er ruimte voor een kantoor van een zorgaanbieder gereserveerd.

Projectontwikkelaar Buitenhof Ontwikkeling VOF zei dat er in plaats van de oorspronkelijke 25 nu 22 appartementen komen, waarin "extramurale" zorg kan worden geboden. Dat is zorg thuis voor mensen buiten een instelling. "De zorgcomponent is geheel ondergeschikt aan wonen: er kunnen ook jonge mensen wonen."

De ambtenaar van de gemeente kon aanvankelijk niet helder uitleggen welk type zorg nu is toegestaan. Later sprak zij over "wonen met een stukje zorg": zware zorg is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan.

Kinderdagverblijf
De bewoners zijn verrast dat in het centrumgebouw naast het complex een kinderdagverblijf komt. Zij zijn ongerust over het extra verkeer dat dit in de wijk oplevert en vrezen ongelukken, want de hoofdtoegangsweg is volgens de bewoners nu al best druk.

De verbazing was bij hen groot toen de gemeente aangaf geen apart onderzoek te hebben gedaan naar het effect van het kinderdagverblijf op de verkeersdrukte. In plaats daarvan is uitgegaan van het verkeer, dat het voormalige restaurant in een gezamenlijk wijkgebouw opleverde. Een restaurant is volgens de bezwaarmakers toch echt iets anders dan een kinderdagverblijf.

Participatie
Een derde punt tijdens de zitting was de mate van inspraak voor de bewoners. Volgens hen had de ontwikkelaar op basis van de Omgevingswet vorig jaar verplicht een participatietraject met bewoners moeten opzetten. De ontwikkelaar bestreed dat, want de aanvraag voor het appartementencomplex is op 23 december 2023 gedaan en toen gold nog de oude wetgeving. Een lid van de bezwaarcommissie bevestigde dat.

Buitenhof VOF stelde dat zij heel transparant is geweest, juist omdat zij er op was gewezen dat de nieuwe wet met participatie er aan zat te komen. Een woordvoerder benadrukte dat nu slechts een deel van de wijkbewoners bezwaar maakt, terwijl Buitenhof 420 huizen en appartement telt. "Een feit is dat er niks is achtergehouden. Ik blijf weg bij dat er sprake zou zijn van deals sluiten en gekonkel."

Volgens de gemeente hoeven niet alle bezwaarmakers te worden betrokken in de procedure, want een aantal van hen zou te ver van het complex af wonen. Bewoners weerspraken dat: "De bewoners op nummer 1 en 2 worden wel ontvankelijk verklaard, maar ik op 3 niet. Terwijl het uitzicht straks hetzelfde is," aldus Mijwaart.

Grote zaak
Commissievoorzitter Gaelt Schippers sprak van een "grote zaak", waardoor er voor de beoordeling vrijwel zeker meer dan zes weken nodig is dan gebruikelijk is. Het advies van de commissie aan het college van b en w is niet bindend, zo verduidelijkte hij.

Mooi Buitenhof houdt er rekening mee dat de bewoners geen gelijk krijgen. Zeker nadat de commissie een bezwaarschrift weigerde te betrekken bij de inhoudelijke behandeling. Volgens Mijwaart is een gang naar de rechter in deze zaak onvermijdelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel