Plan van aanpak om wachttijd urgente woningzoekenden te verkorten

ALMERE • Do 6 februari 2025 | 12:12 • Donderdag 6 februari 2025 | 12:12

Een vrouw die haar huis verliest na een scheiding, een jongere die de stap uit de jeugdzorg niet kan maken, een ex-gedetineerde die zijn leven weer wil opbouwen: ze hebben allemaal dringend een woning nodig. Toch wachten veel woningzoekenden met urgentie in Almere niet weken, maar maanden of zelfs jaren op een huis.

De gemeente Almere heeft een Plan van Aanpak opgesteld voor 2025, waarin wordt erkend dat de wachttijden voor woningzoekenden met urgentie uit de hand zijn gelopen. Dat plan wordt donderdagavond in de gemeenteraad besproken.

Lange wachttijd
Momenteel wachten mensen gemiddeld bijna negen maanden op een woning, terwijl sommigen al dertig maanden zonder succes op de lijst staan.

De ambitie is om deze extreme gevallen terug te brengen naar maximaal achttien maanden, maar zelfs dat lijkt een forse uitdaging.

De gemeente verwacht dat er in de eerste helft van 2025 in totaal 238 woningen beschikbaar komen voor urgente woningzoekenden. Dat is lang niet genoeg, want de vraag ligt met 357 woningen veel hoger.

Wie zijn deze 'urgenten'?
De term "urgente woningzoekenden" bestaat uit een brede groep mensen die met hoge nood wachten op een huis. Dan gaat het om:

- Mensen die dakloos dreigen te worden door relationele problemen of geweld
- Personen met ernstige medische aandoeningen waarvoor een specifieke aanpassing noodzakelijk is.
- Uitstroom uit zorginstellingen: mensen die klaar zijn om zelfstandig te wonen, maar geen plek kunnen vinden
- Ex-gedetineerden en mensen die terugkeren uit tbs-instellingen
- Jongeren uit de jeugdzorg die zonder woning vast blijven zitten in het systeem
- Mensen met een psychische aandoening die urgent op zoek zijn naar huisvesting
- Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire die geen huis meer hebben
- Mensen in acute noodsituaties, zoals brand of andere calamiteiten
- Statushouders

Zonder een woning kunnen deze mensen geen volgende stap in hun leven zetten. Jongeren blijven te lang in instellingen waar ze geen zorg meer nodig hebben, terwijl nieuwe zorgbehoevenden geen plek kunnen krijgen. Dat veroorzaakt een domino-effect waarbij ook de zorgkosten oplopen.

Statushouders
Almere moet in de eerste helft van dit jaar 201 statushouders huisvesten. Dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Volgens de prognoses is het aantal beschikbare woningen voor statushouders voldoende. Dat komt onder meer omdat er in Almere woningen of kantoren worden omgebouwd waarin meerdere statushouders zelfstandig kunnen wonen.

Te weinig woningen, te lange wachttijden
Het tekort is het grootst onder mensen die zorg en begeleiding nodig hebben. Voor hen is er een tekort van 41 woningen. Dit betekent dat kwetsbare groepen, zoals mensen die uit een zorginstelling moeten stromen, vast blijven zitten op plekken waar ze eigenlijk niet horen. De gemeente moet daar zelfs zorgkosten voor blijven betalen.

Wat doet de gemeente?
De gemeente Almere zet in op een mix van directe maatregelen. Daarbij kun je denken aan woningtoewijzing, extra woningen via interventies, zoals het ombouwen van kantoren tot wooneenheden. Maar ook het versnellen van nieuwbouw.

Woningcorporaties wijzen maximaal dertig procent van de vrijkomende sociale huurwoningen toe aan woningzoekenden met urgentie. Almere hoopt dat de wachttijden hiermee niet verder oplopen; de huidige wachttijd van gemiddeld 8,7 maanden moet behouden blijven.

Naast de kortetermijnmaatregelen werkt de gemeente aan structurele verbeteringen zoals het versnellen van de woningbouwproductie. Nieuwe afspraken met woningcorporaties worden gemaakt om sneller meer woningen op te leveren.

Een werkgroep werkt daarnaast aan een meerjarenplan woonruimteverdeling om een breed gedragen oplossing voor sociale huurwoningen te realiseren. Dit plan wordt in de zomer van 2025 opgeleverd. Daarnaast wordt onderzocht hoe nieuwe woonvormen zoals kamerbewoning en flexwoningen nuttig kunnen zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel