Honderden bomen in Flevoland verdwijnen door essentaksterfte
Op meerdere plekken in Flevoland verdwijnen de komende tijd honderden essen. De bomen in onder meer Noordoostpolder en Biddinghuizen zijn getroffen door de essentaksterfte. Daarom gaan ze tegen de vlakte.
In Noordoostpolder zijn essen al eerder getroffen door de boomziekte. Gevaarlijke bomen zijn al gekapt. In kaprondes moeten nu de overgebleven zieke essen volgen. De eerste 257 zieke bomen werden afgelopen week gekapt aan de Bomenweg.
'Kap onvermijdelijk'
De bomen worden ziek door een schimmel. Die verspreidt zich door de lucht en tast de essen aan. Ze verliezen hun sapstroom waarna ze steeds verder afsterven. Dit kan betekenen dat ze hun takken loslaten, zegt de gemeente. Daarom is kap, met pijn in het hart door de kaalslag, uiteindelijk onvermijdelijk, aldus een woordvoerder.
In totaal verdwijnen de essen langs dertien buitenwegen kriskras door Noordoostpolder. Ook sneuvelen nog eens zeven bosjes van zo'n vijf tot tien meter breed die eveneens in het buitengebied liggen. Het doel is om een mix aan nieuwe bomen terug te planten zodat het risico op boomziekten wordt ingeperkt.
De exacte planning is nu nog onduidelijk.
Blankenhammerweg , Burchtweg, Johannes Postweg, Kadoelerweg (slechts een paar bomen), Klutenweg (gedeeltelijk), Lindeweg, Mammouthweg (bosje), Noorderdwarspad (bosje), Noordermeerweg (bosje), Onderduikersweg, Oud Emmeloorderweg, Paardenweg, Palenweg, Sloefweg, Sluitgatweg, Vuurpad (bosje)
Westermeerweg (bosje), Zuidermeerweg (bosje), Zwartemeerweg (gedeeltelijk) en de Zwijnsweg.
Ook kaalslag langs Biddingringweg
Ook in Biddinghuizen worden momenteel bomen gekapt langs de Biddingringweg. De afgelopen dagen zijn al tientallen bomen omgezaagd tussen de Nonnetjeweg en de brug over de Hoge Vaart. Het gaat om een strook van meer dan 300 meter vlak langs de weg. De essen zijn in het beheer van Natuurmonumenten. Volgens een woordvoerder worden de bomen gekapt omdat ook zij te maken hebben met essentaksterfte. Zo'n 85 procent van de bomen is daardoor al in verre mate besmet en dat heeft volgens de woordvoerder grote gevolgen voor de veiligheid van het verkeer op de provinciale weg.
Herplantplicht
In totaal worden 270 bomen langs de Biddingringweg gekapt. Natuurmonumenten bekijkt nog hoe er nieuwe bomen teruggeplaatst kunnen worden. In Flevoland geldt namelijk een herplantplicht. Dat betekent dat voor elke boom die gekapt wordt, er eentje teruggeplaatst moet worden. Langs de Biddingringweg komt waarschijnlijk een mix van nieuwe bomen in plaats van dezelfde soort. Zo moet besmetting voorkomen worden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Cesltraf dreigt voor 27-jarige Almeerder die ex bedreigde: 'Dat is your dead'
ALMERE • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januari"Je kan je eigen graf graven. Weggaan, met mijn kind en een andere man. Dat is your dead." Een jaar lang ontving een Almeerse de ene na de andere doodsbedreiging zoals deze van haar 27-jarige ex-vriend....
-
Speciale jongerenwerkers pakken Almeerse jeugdcriminelen aan: 'Het is een zware doelgroep'
ALMERE • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariSpeciale jongerenwerkers moeten de hardnekkige jeugdcriminaliteit in Almere helpen tegengaan. Twee partijen zijn aangesteld om dat te gaan doen, schrijft het Almeerse college van b en w aan de gemeenteraad....
-
Nieuwsoverzicht 24/01 | 'Viaduct A6 onveilig' • Nog steeds enorm tekort Almere
FLEVOLAND • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Viaduct A6 bij Swifterbant mogelijk...