Boer uit Zeewolde wordt rijk door zijn land weg te geven

ZEEWOLDE • Ma 20 januari 2025 | 6:28 • Maandag 20 januari 2025 | 6:28

Voormalig melkveehouder Jeroen van Steen uit Zeewolde geeft twintig hectare van zijn land weg. De grond heeft een geschatte waarde van bijna vier miljoen euro, maar Van Steen schenkt het aan een stichting voor natuurlijkvriendelijke landbouw.

De gulle gever straalt als hij erover vertelt. "Van delen word je blij hè, delen is natuurlijk vermenigvuldigen zeg maar. Dat is een andere manier van vermenigvuldigen dan denken van: ik wil meer koeien of meer grond ofzo."

Toch heeft de voormalige veehouder dat laatste ook gekend. Want in de periode dat hij gangbaar melkveehouder was, groeide zijn bedrijf naar zo'n 200 koeien en 120 hectare grond.

Een andere koers
Maar na jaren van intensief boeren koos Van Steen voor een andere koers. Er werd een voedselbos aangelegd en Thuishaven werd opgericht. Dat biedt tijdelijk onderdak aan mensen die woonruimte nodig hebben. Duurzaamheid, rust en persoonlijke ontwikkeling staan er centraal.

Voor de Zeewoldenaar is het nu tijd voor een volgende stap. Twintig van de vijftig hectare die hij nog heeft, geeft hij aan Stichting BD Grondbeheer. Die stichting werd 45 jaar geleden opgericht om het areaal natuurlijkvriendelijke landbouw uit te breiden en te behouden voor de toekomst. Wanneer de grond eenmaal in handen is van deze organisatie, mag hij nooit meer worden doorverkocht. Het land wordt verpacht aan boeren die natuurlijkvriendelijk te werk gaan.

Stichting maakt zoiets niet vaak mee
De aanleiding voor de oprichting van BD Grondbeheer was destijds een eerste schenking van zes hectare aan grond. Een woordvoerder laat weten dat het heel bijzonder is dat er nu, zo veel jaar later, weer zo'n groot cadeau wordt gegeven. Voor het overige is de stichting vooral afhankelijk van donateurs en leningen.

Voor Van Steen was de keuze voor de organisatie niet meer dan logisch. Door de gift is hij er zeker van dat het land voor altijd goed benut blijft. Zelfs wanneer de grond in de toekomst ooit onteigend zou worden, bijvoorbeeld omdat het Rijk er plannen mee heeft, dan nog geeft deze constructie zekerheid. De stichting is in dat geval namelijk verplicht om op een andere plek in het land een zelfde stuk grond zo in te richten.

Miljoenen weggeven en toch rijker mens worden
Er is overigens nog wel een lastig punt aan de schenking, want bij de overdracht moet aan de Belastingdienst drie ton worden betaald. DB Grondbeheer probeert dit bedrag via crowdfunding bij elkaar te krijgen.

De voormalig melkveehouder is ondertussen een rijker mens geworden door het weggeven van zijn land, zo zegt ie. Hij kijkt dan ook uit naar het voorjaar, wanneer het land officieel van eigenaar wisselt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel