Jongeren Luttelgeest bouwen samen om in geboortedorp te kunnen blijven wonen

LUTTELGEEST • Vr 17 januari 2025 | 7:25 • Vrijdag 17 januari 2025 | 7:25

Alleenstaande jongeren in Luttelgeest kunnen in hun dorp blijven wonen door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). In de nieuwbouwwijk in Luttelgeest verrijzen de komende tijd acht rijtjeshuizen van ongeveer 225.000 euro per stuk. Donderdag werd symbolisch de eerste steen gelegd. 

Omdat de jongeren zelf ontwikkelaar zijn, kunnen ze twintig tot vijfentwintig procent aan kosten besparen. De rijtjeshuizen zijn elk ongeveer 4,5 meter breed en 10 meter diep. Een verdieping met slaapkamers en daarboven een zolderruimte, alles bij elkaar net iets meer dan honderd vierkante meter.

Stan Koning is een van de acht deelnemers aan het woningbouwproject. Hij is er blij mee, omdat hij kan terugkeren naar het dorp. Koning moest naar Marknesse uitwijken voor een (particuliere) huurwoning terwijl zijn netwerk in Luttelgeest zit. "Je bent hier geboren en getogen. We voetballen hier, doen vrijwilligerswerk, we zitten in verenigingen, dus je hebt eigenlijk alles hier," zegt Koning. "Dan is het logisch om hier te wonen."

De deelnemers aan het project

De voorzijde van de toekomstige huizen

Lisa Bisschop is de enige vrouwelijke deelnemer aan het project. Zij is ook blij met de voordelen van CPO. "Ik heb nu een huurhuis en ben ook wel op zoek geweest naar een koophuis, maar er zijn weinig woningen om te starten."

Zij ziet net als Koning dat bestaande woningen vaak wel betaalbaar zijn, maar dat er dan nog veel aan moet gebeuren. "Nu kunnen we zelf kijken waar we wel en niet in investeren." Bij nieuwbouw kun je ook nog extra geld krijgen door een gunstiger energielabel.

Veel voordelen
Dat zij de enige vrouw in het project is, komt volgens haar omdat er weinig vrouwen geïnteresseerd bleken te zijn. "Veel mensen in mijn omgeving gaan ook samenwonen. Blijkbaar komt het niet vaak voor dat je dit als vrouw zelf doet."

Het CPO-project - waar de jongeren ongeveer een jaar mee bezig zijn - is interessant omdat je de architect en aannemer zelf aanstuurt, wat het betaalbaar maakt. Koning: "Je kunt keuzes maken: laten we iets doen door de aannemer of kunnen we dat via connecties doen?"

Jongeren nemen het voortouw
Jongeren in Luttelgeest waren er het eerst bij toen de gemeente Noordoostpolder vorig jaar meerdere CPO-projecten in dorpen als proef aankondigde. Ze zagen een paar jaar eerder namelijk al een CPO-project van Frans Vos in Espel en wilden dit ook in eigen dorp opzetten.

Toen was dat nog niet mogelijk, maar vorig jaar besloot de gemeente om bij dorpsuitbreidingen een kavel vrij te maken voor CPO. Noordoostpolder ziet het als kans voor starters op de woningmarkt in tijden van hoge huizenprijzen, naast de starterslening die de gemeente aanbiedt.

Deze groep jongeren kent elkaar al lang, maar het is ook wel zaak dat de vereniging die ze hebben opgericht, bij elkaar blijft. "De kunst is: hoe hou je de kikkertjes in de kruiwagen?", zegt projectbegeleider Harry van der Stok. "Want als niet iedereen aan zijn trekken komt of één ermee stopt, dan heb je een probleem."

Daar zijn deze jongeren niet bang voor. "Als er eentje wegvalt, wat ik niet verwacht, dan zou dat gat zo opgevuld worden met een ander", zegt Koning. Bisschop is optimistisch: "Tot nu toe zijn we nog niks tegengekomen," zegt ze lachend. "We komen er heel goed uit samen."

Ze hopen dat de huizen voor de zomer opgeleverd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel