Dierenorganisaties vragen aandacht voor 'illegale' palingslachting op Urk
Meerdere dierenwelzijnsorganisaties hebben donderdag een brief aan staatssecretaris Rummenie gestuurd over de in hun ogen illegale palingslachting op Urk. Ze willen dat de staatssecretaris per direct een eind maakt aan deze manier van slachten op Urk.
In de uitzending van televisieprogramma 'Urk!' werd vorige week getoond hoe palingen in een zoutbad werden gedaan om te worden 'ontslijmd'.
Op de beelden is te zien dat de palingen in een grote emmer zitten. Vervolgens wordt een pakje zout open gemaakt en leeggestrooid over de palingen, die beginnen te kronkelen. Daarna wordt het zout door de emmer heen verspreid en worden de vissen opengesneden en schoongemaakt. Vervolgens worden ze aan een pin geregen en gerookt.
'Extreem dierenleed'
Volgens de dierenorganisaties is deze manier van het slachten van paling tegen de wet en leidt dit tot extreem dierenleed. Volgens de organisaties horen de palingen eerst bedwelmd te worden. Zonder verdoving mag de traditionele dodingsmethode niet worden uitgevoerd. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) controleert sinds 2018 of het doden van paling bij bedrijven volgens de regels gaat.
In het TV-programma Urk! werd de paling geslacht bij een groep Urkers thuis. "De beelden zijn uiterst schokkend: het zout brandt de slijmlaag van de palingen weg en leidt tot gruwelijke pijn en stress", zegt Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn bij Compassion in World Farming.
"De dieren kronkelen om te ontsnappen, maar kunnen in de emmer geen kant op. Deze methode is allang niet meer toegestaan. We rekenen erop dat de staatssecretaris dit dierenleed aanpakt en de enige specifieke vissenwelzijnsregel die we hebben in Nederland – de verplichte bedwelming van palingen voor de slacht – handhaaft."
Ook Kamervragen
De dierenbeschermingsorganisaties wijzen op het belang van strenge controle en handhaving van de regels. CIWF vindt dat de politiek de wetenschap moet volgen en dat alle palingvangst en dus ook de ‘palingkweek’ gestopt moet worden, in ieder geval zolang het dier bedreigd is.
Naast de brief van CIWF, De Dierenbescherming, Dierencoalitie, Wakker Dier en Vissenbescherming, vraagt ook de Partij voor de Dieren aandacht voor de kwestie in de Tweede Kamer.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Urk heeft nu een markeringspaal voor een Duitse Messerschmitt
URK • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariOp alle plekken in Noordelijk Flevoland waar in de Tweede Wereldoorlog een crash of een noodlanding was van een vliegtuig staat nu een markeringspaal. De afgelopen maanden zijn er twaalf nieuwe geplaatst....
-
Motie verplicht Zeewolde dit jaar te werken aan schonere lucht, 'Hoe kan je hier tegen zijn?'
ZEEWOLDE • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariDe gemeente Zeewolde moet voor het einde van het jaar met een plan komen, hoe het de luchtkwaliteit wil verbeteren. Een motie draagt het college van B en W hiertoe op. Wethouder Bron: "Hoe kan je hier...
-
Nieuwsoverzicht 21/02 | Boeteregen bij ziekenhuis • 'Defensielocatie in Oosterwold'
FLEVOLAND • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariGoedenavond. Elke doordeweekse dag informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Opvallend meer parkeerboetes rondom Flevoziekenhuis...