Het gaat niet goed met de bij, maar deze kinderen helpen hem een handje

CREIL • Di 14 januari 2025 | 17:19 • Dinsdag 14 januari 2025 | 17:19

Alle dorpen in de Noordoostpolder en Urk krijgen een bijenbos. Dat is een stukje grond van 600 vierkante meter vol met bomen en planten die goed zijn voor de bij, een noodlijdende diersoort in Nederland. Kinderen van basisschool De Akkerbloem in Creil hielpen deze dinsdag met het aanplanten van het bos in hun dorp.

De kinderen weten precies hoe het planten van een boom in zijn werk gaat: "Eerst graaf je een best diep gat, dan doe je het boompje erin, en dan stamp je het aan met je voeten", vertelt een meisje.

Sommige kinderen hebben zich goed voorbereid, gekleed in overall en laarzen. Anderen staan er in hun dagelijkse kloffie bij, maar graven niet minder hard mee. En dat is maar goed ook: er liggen 250 boompjes en struikjes klaar om de grond in te gaan.

"Voor bijen en andere insecten is er een tekort aan voedsel, en daar leveren deze kinderen een geweldige bijdrage aan", vertelt Tiem van Veen van de Bijenvereniging Noordoostpolder-Urk. "Dit zijn allemaal boom-en struiksoorten die nectar en stuifmeel leveren waar insecten van kunnen profiteren."

In elk dorp helpen kinderen van een lokale basisschool met het aanplanten van de bosjes. "Kinderen hebben de toekomst, en ze vinden het hartstikke leuk", zegt Van Veen. Maar wat hij vooral leuk vindt aan het project: "De kinderen planten het aan in hun eigen dorp, dus ze kunnen er zo even kijken hoe het met hum bomen en bosje gaat. Ze groeien er mee op."

Tiem van Veen

Bijenpopulatie neemt snel af
Het gaat niet goed met de bij: 50 procent van de bijensoorten staat op de rode lijst en zijn dus sterk in populatie achteruit gegaan. Dat komt onder andere door klimaatverandering, het gebruik van pesticiden en ziekten.

De kinderen zien het belang van de bij in, ook al vinden ze het soms ook wel een eng dier. "Want ze kunnen steken en dat doet pijn", zegt één van de kinderen. Maar, vult een ander aan: "gelukkig doen ze dat bijna nooit!"

In Emmeloord, Ens, Luttelgeest, Bant en Tollebeek was er al langere tijd zo'n bos, de andere dorpen zijn nu ook aan de beurt of hebben er onlangs al een gekregen.

Het bijenbosproject kost zo'n 7500 euro, allemaal betaald via het project Rabo Clubsupport. Dat is een initiatief van de Rabobank om lokale clubs en verenigingen te supporten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel