Kalverhouderij in Marknesse op slot na MKZ-uitbraak Duitsland

MARKNESSE • Di 14 januari 2025 | 6:00 • Dinsdag 14 januari 2025 | 6:00

De angst voor een nieuwe uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) is ook in Flevoland aanwezig. Het bedrijf van Harjo en Lianne van den Berg in Marknesse zit uit voorzorg op slot. Zij wachten op de uitslag van bloedmonsters en hopen op de bevestiging dat hun kalveren niet zijn besmet.

Mond-en-klauwzeer is een zeer besmettelijke virusziekte bij evenhoevige dieren zoals runderen, schapen, geiten en varkens. Voor de meeste volwassen dieren is de ziekte niet dodelijk. Ziek vee krijgt pijnlijke blaren op de poten, uiers en in de bek. Ook hebben de dieren koorts.

Vorige week werd MKZ werd vastgesteld bij waterbuffels in de Duitse deelstaat Brandenburg. Uit dat gebied heeft Van den Berg begin december tien kalveren ontvangen. "Zaterdagmiddag kreeg ik een mailtje dat ik gecontroleerd zou worden", vertelt Van den Berg. "Binnen een uur werd ik gebeld door de NVWA en zondag om half twaalf waren ze al bij ons."

Op slot
Tot de uitslag van de bloedtesten bekend is, zit het bedrijf van Van den Berg 'op slot'. Blauwe matten om de voeten te reinigen liggen er niet. Ook zijn er geen zichtbare maatregelen genomen op het bedrijf, maar dat betekent niet dat ze niets doen.

"We mogen geen dieren aan- of afvoeren, geen mest aan- of afvoeren en bezoek minimaliseren tot niet", legt Harjo uit. Lianne zegt dat hun vier kinderen het niet leuk vinden dat ze niemand mogen meenemen naar huis, maar dat de oudste twee het wel begrijpen.

MKZ-crisis 2001
De angst voor een herhaling van de MKZ-crisis in 2001, toen in Nederland 300.000 dieren geruimd moesten worden, zit er bij veehouders goed in. "Dat heeft zeker impact gemaakt", zegt Van den Berg. "Ik kan me als kind nog herinneren dat we niet naar school mochten, omdat we thuis ook op een boerderij woonden."

De beelden van die tijd komen weer boven. "Je spreekt mensen en klanten waar het gebeurd is, waar geruimd is, dat is een beeld dat iedereen nu goed voor zich heeft en dat iedereen nu extra waakzaam voor is, dat nooit weer."

Symptomen
Gelukkig ziet Van den Berg geen tekenen van ziekte bij zijn kalveren. "Het is eigenlijk een kei gezonde koppel op dit moment", zegt hij. " Vorige week was de veearts er nog. Die komt gewoon langs ter controle en toen zag het er goed uit, zonder dat we überhaupt wisten van het MKZ."

Harjo en Lianne van den Berg maken zich op dit moment weinig zorgen en zeggen dat de situatie niet voor extra stress zorgt. Dat komt vooral omdat het een voorzorgsmaatregel is.

Ook weet Harjo de situatie te relativeren. Zij hebben rosékalveren en geen waterbuffels. "Die tien kalveren komen allemaal van ruim twee uur rijden van de brandhaard vandaan. De kans is heel klein dat ze besmet zijn. Als wij in Emmeloord zijn, dan is de brandhaard (bij wijze van) in Arnhem."

Aeres hogeschool heeft inmiddels ook maatregelen genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel