Flevolandse bloembollentelers willen verduurzamen, provincie en agrariërs trekken geld uit

FLEVOLAND • Ma 13 januari 2025 | 20:34 • Maandag 13 januari 2025 | 20:34

Bloembollentelers in Flevoland doen de komende jaren onderzoek naar groene alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen. De provincie heeft hiervoor 160.000 euro subsidie gegeven, de tulpen- en lelietelers leggen 40.000 euro bij. In de sector is meer verduurzaming nodig zoals het ontwikkelen van betere bollensoorten, stelt Marja Hoorweg van Praktijknetwerk Bloembollenteelt.

Flevoland kent zo'n vijftig bloembollentelers. Daarbovenop zijn er telers uit Noord-Holland actief in de provincie. Al deze agrariërs hebben afgelopen zomer het Praktijknetwerk Bloembollenteelt opgericht.

Het doel van dit samenwerkingsverband is om kennis te delen, ook met boeren die aan akkerbouw of veeteelt doen. Het idee is om deskundigen in te schakelen - voor groene alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen - en pilots op te zetten.

'Middelen vallen weg, betere alternatieven zijn nodig'
De afgelopen dertig jaar is er al veel gebeurd, zegt Hoorweg. In die periode nam het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de agrarische sector met 90 procent af. Dat kwam door nieuwe spuittechnieken en minder schadelijke middelen, aldus Hoorweg.

Toch willen de agrariërs het volgens haar nog beter gaan doen. Zo vallen de komende jaren meerdere gewasbeschermingsmiddelen weg. "Dus we moeten hard op zoek naar alternatieve manieren om ziekten en plagen uit de gewassen te houden."

'Slechte waterkwaliteit gaat over alle agrariërs'
Het waterschap stuurde eind vorig jaar een brandbrief naar de provincie over de waterkwaliteit in het buitengebied. De kwaliteit lag twee jaar geleden op meerdere plekken in Noordoostpolder - het gebied met de meeste bollentelers in Flevoland - boven de norm. Waterschap Zuiderzeeland gaf aan dat er weinig interesse is onder agrariërs om die kwaliteit te verbeteren.

Deze boodschap ging over de hele agrarische sector, zegt Hoorweg. Zij ziet dat het aandeel aan middelen vanuit de bollenteelt in metingen behoorlijk is afgenomen. "Het is zeker niet zo dat wij daarin bovenaan staan met normoverschrijdingen." Toch moeten de telers wel hun aandeel leveren, vindt ze.

Het verduurzamingsonderzoek voor de bollenteelt is een meerjarenplan. Zo zijn nieuwe tulpensoorten niet gelijk ontwikkeld, benadrukt Hoorweg. De subsidie van de provincie is afgegeven voor de periode tot juni 2027. Het netwerk is inmiddels bezig met de eerste plannen.

In het radioprogramma Studio Flevoland was Marja Hoorweg te gast om uitgebreider te vertellen wat er met het geld gaat gebeuren. Kijk en luister hier het hele gesprek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel