Kunst in de voortuin moet mensen verbinden, 'het is net als de hond uitlaten'

DRONTEN • Ma 13 januari 2025 | 6:38 • Maandag 13 januari 2025 | 6:38

Een kleurrijke houten bloem of een grote stenen kastanje. Die kun je zomaar tegenkomen in woonwijk De Landmaten in Dronten. De voorwerpen maken deel uit van het kunstproject Flevo Front Art.

Er zijn vijf beeldende kunstwerken in voortuinen van wijkbewoners geplaatst. Samen vormen die een route. Kunstenaar Harm Jan Oortwijn van de Stichting Kunsthuis Dronten kwam op dit idee. Hij heeft zelf een kunstwerk in zijn voortuin staan en krijgt daar veel reacties op.

"Dit is hetzelfde als de hond uitlaten. Als je alleen het bos in loopt, is de kans dat iemand je aanspreekt klein. Maar als je met een puppy loopt, heb je meteen aanspraak. Als ik in de voortuin sta, dan spreken mensen mij snel aan," vertelt Oortwijn. Mensen willen weten waarom het kunstwerk daar staat en wat het betekent.

Kunst moet verbinden
Zo moet kunst in de voortuin het onderlinge contact en daarmee ook de leefbaarheid in de wijk bevorderen. De kunstwerken moeten weersbestendig zijn. Daarom zijn ze voornamelijk van beton, hout of steen. De kunstwerken moeten aan geldende veiligheidsregels voldoen, maar volgens Oortwijn is er geen vergunning nodig om een kunstwerk in de voortuin neer te zetten.

Geld om route verder te ontwikkelen
Voor het verder uitrollen van het idee heeft de stichting 3000 euro subsidie gekregen van Cultuurfonds Flevoland. Harm Jan Oortwijn wil hiermee een digitaal platform opzetten, voor kunstenaars en wijkbewoners die mee willen doen. Tot nog toe hebben zich dertig kunstenaars en dertig wijkbewoners aangemeld. Het is de bedoeling om nog dit jaar voortuinen in heel Dronten van kunst te voorzien.

Een van de kunstenaars die meedoet aan het project is Frits van Wijngaarden. Hij is enthousiast over het initiatief. "Wij willen kunst naar de mensen brengen. Dit is ideaal!" Het kunstwerk dat hij heeft gemaakt, bestaat uit drie gebogen betonnen palen met allerlei gekleurde vakken erop.

De kleuren staan volgens de kunstenaar voor de provincie Flevoland, voor Nederland en voor de veelkleurigheid van onze provincie: "Gebogen door de wind. Dat is de gedachte erachter. In Flevoland is wind letterlijk en figuurlijk een begrip."

'Verhaal van Flevoland'
Dat is precies het idee van Flevo Front Art. Volgens Oortwijn heeft Flevoland een heel ander profiel dan het 'oude land'. Alle kunstwerken samen moeten straks samen het verhaal van Flevoland vertellen, in al zijn diversiteit. De kunstwerken die nu te bewonderen zijn, zijn vaak te groot om binnen te staan. Door ze in tuinen te plaatsen, kunnen ze toch tentoongesteld worden.

Van Wijngaarden is daar blij mee. Er zijn volgens hem weinig mogelijkheden om kunst in de openbare ruimte te plaatsen. Alleen gerenommeerde kunstenaars komen daar normaal gesproken voor in aanmerking. Door te exposeren in tuinen, kan een kunstenaar zich laten zien. "Het staat goed op je cv. Misschien krijg je er meer opdrachten door."

Binnen het Dronter project gaat alles met een gesloten beurs. Kunstenaars en wijkbewoners die hun tuin beschikbaar stellen zijn zelf verantwoordelijk voor de werken.

Als het lukt om meer Dronter voortuinen dit jaar te vullen met kunst, is het de bedoeling dat Flevo Front Art ook in de rest van de provincie wordt uitgerold. Zo moeten uiteindelijk heel veel voortuinen in Flevoland met kunst worden opgesierd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel