Woningen in verbouwde bibliotheek klaar: 'Veel lekkage veroorzaakt'

ZEEWOLDE • Do 9 januari 2025 | 12:51 • Donderdag 9 januari 2025 | 12:51

In Zeewolde zijn de eerste woningen opgeleverd van project Het Bastion. Recht boven de Bakker Bart en de Action wonen straks starters, in 29 nieuwe appartementen op de plek waar vroeger de bibliotheek was gevestigd.

Het is al weer een paar jaar geleden dat Erik Schot van vastgoedontwikkelaar Blue Banner voor een afspraak in het gemeentehuis in Zeewolde was en vanuit het raam naar de overkant keek. Daar zag hij de leegstaande eerste verdieping van winkelstraat Ravelijn. Boven de Bakker Bart en Action zat ooit de bibliotheek, maar op dat moment staat het al jaren leeg.

"Doodzonde, zo'n mooie grote ruimte", zei Schot destijds. Hij nam het initiatief om binnen de bestaande muren van het gebouw nieuwe woningen te maken. Zo komen twee nieuwe vormen van woningbouw samen: transformeren en inbreiden.

Transformeren, dat wil zeggen: van winkel- of kantoorpanden woningen maken. En inbreiden betekent: in plaats van met nieuwe wijken het dorp uitbreiden, juist nieuwe woningen bouwen binnen de bestaande grenzen.

Het transformeren van een bibliotheek naar 29 appartementen is niet makkelijk geweest, zegt Schot. De bibliotheek was een grote open ruimte. Als je in het midden stond, was het dichtstbijzijnde raam ver te zoeken. "Dat maakt het lastig om op te knippen in appartementen", legt Schot uit.

Gaten in het dak
De oplossing: gaten in het dak knippen. Zo is de bovenste verdieping ineens geen dichte ruimte meer, maar een open binnenplaats.

"Het transformeren van dit soort gebouwen is een weg met alleen maar hobbels", vertelt Schot. Met het openknippen van het dak was één hobbel genomen, maar kwamen er weer nieuwe naar boven. "Hoewel dit een buitenruimte lijkt, ziet de brandweer het nog steeds als binnenruimte." Dat betekent dat er qua ventilatie en brandveiligheid strengere eisen gelden.

"Bij dit soort projecten sta je voor juridische, procedurele en technische problemen." Een voorbeeld van zo'n technisch probleem, was de vloer van tweede verdieping. De voormalige vloer was nu ineens het dak geworden, maar niet bestand tegen hevige regenval. "We hebben veel lekkage veroorzaakt bij de winkels hieronder."

Erik Schot en wethouder Hermans

Het klinkt misschien onlogisch, maar een nieuw gebouw vanaf nul opbouwen is veel makkelijker en goedkoper dan een bestaand gebouw tot woningen transformeren. Wat drijft Schot dan? "Het alternatief is slopen." En dat vindt Schot zonde.

'Mooi meegenomen'
Sommige mensen zien inbreiden als dé oplossing voor het woningtekort. Het gaat immers om woningen bouwen zonder daarvoor landbouwgrond of natuur op te offeren. Maar in een gemeente als Zeewolde zet dat geen zoden aan de dijk, ziet wethouder Helmut Hermans.

"Omdat Zeewolde nog niet zo'n oude gemeente is, heb je hiervoor maar hele beperkte mogelijkheden", aldus de wethouder. Het jonge dorp Zeewolde heeft nu eenmaal niet zo veel leegstaande gebouwen en loze grond.

"Ik vind het centrum van Zeewolde toch wel wat triest en troosteloos, er is geen reuring."

— Erik Schot, Blue Banner

Inbreiden is dan ook geen strategie waar de gemeente op inzet. "Het is niet aan ons. Maar dit is een particulier initiatief, een ontwikkelaar die er brood in ziet. Dan willen we natuurlijk wel meewerken."

Oplossing voor de wooncrisis of niet, 29 nieuwe appartementen vindt Hermans mooi meegenomen. En er is nog een voordeel aan inbreiden: volgens Schot maakt het het centrum wat levendiger. Zeker omdat jongeren en starters de doelgroep zijn voor dit complex.

"Ik vind het centrum van Zeewolde toch wel wat triest en troosteloos, er is geen reuring. Hoe mooi is het dat wij hier jongeren weten te huisvesten?"

De appartementen in de voormalige bibliotheek waren erg in trek. Op de twee-slaapkamer appartementen kwamen in korte tijd meer dan honderd reacties. De drie- en vierslaapkamerappartementen waren volgens Schot iets lastiger aan de man te krijgen, maar zijn inmiddels ook verkocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel