Warmtenetten op warmte uit bodem werken lang niet altijd goed; bewoners in de kou
Warmtenetten die warmte uit de grond halen werken lang niet altijd goed, vooral wanneer het buiten rond het vriespunt is. Dat zeggen inwoners van Nagele en Biddinghuizen die op zo'n net zijn aangesloten.
Het gaat om kleinschalige blokverwarmingssystemen. In de Meddo in Biddinghuizen zijn dertien woningen op zo'n systeem aangesloten. In de omgeving van de Noorderlaan in Nagele zijn dat er achttien.
Elk net heeft een eigen warmtepomp die energie uit de grond haalt. Via een buizenstelsel wordt warm water naar de woningen gepompt. Dat stroomt in de vloerverwarming en in een speciale boiler waar kraanwater mee wordt verwarmd.
Te koud
"Het water in dat systeem is niet warm genoeg". Dat zegt René Kimmijzer uit Nagele. Het hoort zeker zo'n 40 graden te zijn, maar vaak is het nog geen 30 graden. "Soms is het nog kouder", zegt hij.
Buurtbewoner Bas Vonk kan dat bevestigen. Hij vreest voor de komende dagen waarbij de temperatuur rond de nul graden komt te liggen. In de woonkamer gebruikt hij infrarood-panelen om bij te verwarmen. "Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt hij.
WhatsApp
Kimmijzer staat in nauw contact met alle bewoners die op het verwarmingssysteem zijn aangesloten. "We hebben daar een speciale WhatsApp-groep voor", zegt hij. Als hij klaagt over het systeem wordt gelijk gevraagd of andere bewoners dezelfde klachten hebben. "Zo weet je of het aan de installatie in huis ligt, of dat er weer iets met de warmtepomp is. Dat laatste blijkt vaak het geval, zegt hij.
Meerdere keren is er geklaagd bij de klantenservice van Geohita uit Emmeloord. "Lang niet altijd wordt de telefoon opgenomen", vertelt Bas Vonk. Kimmijzer heeft het anders aangepakt. Hij vertegenwoordigt de hele buurt en staat via WhatsApp direct in contact met de directie van het bedrijf.
Pomp kapot
"In onze buurt is een pomp kapot", leest hij voor uit één van de berichten. Een reservepomp neemt het werk over, maar die heeft waarschijnlijk niet genoeg capaciteit.
Geohita liet hem weten dat niet iedereen de thermostaat 's ochtends op hetzelfde moment hoger moet zetten. Dat kan het systeem niet aan. Het advies is om de temperatuur 's nachts niet te veranderen. Dan hoeven de warmtepompen niet extra hard te werken om een woning op te warmen. In Biddinghuizen is een vergelijkbaar systeem aangelegd in 2023. Een blok met 18 woningen krijgt daar warmte van een centrale warmtepomp. "Dat liep vanaf het begin al niet goed", zegt Enrico de Nooij. Hij is gepensioneerd en heeft jaren in de koeltechniek gewerkt. "Ik snap hoe dit soort systemen werken", zegt hij.
Afstemming
"In het begin bleef het water in het systeem op volle kracht stromen", zegt hij. De installatie die hij in huis heeft was niet goed afgeregeld op het warmtenet. Dat gold voor alle woningen die op deze pomp waren aangesloten. "Sommige mensen moesten 1.000 euro bijbetalen", zegt hij.
Met Geohita zijn afspraken gemaakt over tegemoetkoming. "Het had zover niet hoeven komen", zegt De Nooij. Het probleem ligt volgens hem bij de aannemer die de woning heeft gebouwd. Die gaf de opdracht aan verschillende partijen om de verwarming in de huizen aan te leggen. Geohita heeft het aardwarmtenet aangelegd. "Die partijen communiceren onderling niet", zegt hij
Beide partijen wezen naar elkaar als het gaat om het oplossen van problemen. "Het lukte me uiteindelijk om ze samen aan tafel te krijgen", zegt hij. Dat had tot resultaat dat ze elkaar beter begrijpen. De installaties zijn nu beter afgesteld. "Het is nog niet helemaal goed", zegt De Nooij. Tevreden is hij nu wel. In huis is het ruim 22 graden. Wel vraagt hij zich af of dat zo blijft wanneer het gaat vriezen.
Geohita wilde bij Omroep Flevoland niet op de zaken ingaan. Wel zegt het bedrijf te weten dat enkele klanten problemen hebben, waardoor bij sommige mensen het warmtenet niet goed werkt. Daar zijn tijdelijke oplossingen voor gevonden. De verwachting is dat alles binnen twee weken is opgelost.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Toegangskaartje Batavialand mag niet veel duurder worden na verbouwing museum
LELYSTAD • Wo 8 januari • Woensdag 08 januariMuseum Batavialand is niet van plan om de prijs van het entreekaartje na de uitgebreide verbouwing van 2028 extra te verhogen. Hoewel het museum zelf met extra financiële lasten wordt geconfronteerd,...
-
Kamervragen over reeks diefstallen van landbouwmachines
NOORDOOSTPOLDER • Wo 8 januari • Woensdag 08 januariDe ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan het kabinet over de golf van diefstallen van landbouwmachines in onder meer Flevoland. De partij vraagt zich vooral af hoe groot het problee...
-
Opnieuw explosie in dezelfde straat Almeerse wijk Tussen de Vaarten, tweede in 24 uur
ALMERE • Wo 8 januari • Woensdag 08 januariBewoners van de John Raedeckerstraat in Almere zijn woensdag rond 18:00 uur opnieuw opgeschrikt door een explosie bij een woning. Het is de tweede keer in 24 uur dat er een explosief afgaat in dezelfd...