'Meer aandacht en duidelijkheid nodig over aantal eerwraakgevallen in Flevoland'
Het is onduidelijk hoe vaak eerwraak in Flevoland voorkomt. Een bekende zaak waarin eerwraak mogelijk een rol speelt, is de dood van Ryan Al Najjar uit Joure. Haar lichaam werd gevonden in Lelystad. Over andere zaken in de provincie is niet veel informatie. Stichting Fier maakt zich zorgen en vindt dat eerwraak hoger op de politieke agenda moet komen te staan.
Uit navraag van Omroep Flevoland blijkt dat Flevolandse gemeentes geen cijfers bijhouden van incidenten waarbij deze vorm van geweld een rol speelt. Ook andere instanties zoals de rechtbank, Veilig Thuis, de politie en het Openbaar Ministerie zeggen geen regionale cijfers te hebben.
In mei 2024 werd het lichaam van de 18-jarige Ryan Al Najjar gevonden in het water langs de Knardijk in Lelystad. De politie vermoedde moord en dat eerwraak mogelijk het motief is geweest.
Wat is eerwraak?
Maar wat is eerwraak precies? "Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst te begrijpen wat eer eigenlijk is", zegt een woordvoerder van Stichting Fier. De stichting behandelt slachtoffers van eergerelateerd geweld en biedt hen een veilige plek.
"Eer is gekoppeld aan de morele identiteit van mensen, hun gevoel van eigenwaarde en de erkenning daarvan door anderen. Het heeft betrekking op de sociale status, de goede naam, de reputatie, de uiterlijke verschijning en de fysieke prestatie van individuen of van groepen."
Volgens de woordvoerder komt dit vaak voor in gemeenschappen waarin mensen allemaal dezelfde, sterk gedeelde waarden en normen hebben. Die leefregels moeten strikt nageleefd worden. "Als iemand in de gemeenschap van deze normen afwijkt, wordt er gesproken van wangedrag", legt de woordvoerder uit.
"Wanneer dit wangedrag bekend is geworden (of dreigt te worden), kan dit leiden tot de schending van de eer van die persoon en daarmee de eer van de familie van deze persoon."
Eerwraak ernstigste vorm
Volgens een woordvoerder van Stichting Fier zijn er veel verschillende vormen van dit soort geweld. De cliënten van de stichting hebben vaak te maken gehad met fysieke of psychische mishandeling, zoals dreiging met de dood, intimidatie, gedwongen worden tot zelfmoord en vormen van seksueel geweld.
Ook worden slachtoffers soms opgesloten, geïsoleerd, mogen ze niet naar werk of school en worden hun telefoon of laptop afgepakt. Daarnaast zijn er vormen van huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap, achterlating en verminking van (vrouwelijke) geslachtsdelen.
'Training en politieke aandacht belangrijk'
Volgens Stichting Fier is het belangrijk dat hulpverleners, maar ook bijvoorbeeld leraren goed getraind worden om signalen van eergerelateerd geweld te herkennen, te weten hoe ze het gesprek aan moeten gaan en wie ze moeten inschakelen bij vermoedens.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Politicus Ulysse Ellian over intimidatie door Iran: 'Mensen moeten het weten'
ALMERE • Za 4 januari • Zaterdag 04 januariPoliticus Ulysse Ellian uit Almere is in het begin van zijn carrière als VVD-Kamerlid geïntimideerd door Iran. Hij ontving een mail van de Iraanse ambassade in Den Haag waaruit duidelijk werd dat ze h...
-
Jubileumfeest bij Zwembad 't Bun: voor 50 cent zwemmen
URK • Za 4 januari • Zaterdag 04 januariBij Zwembad 't Bun op Urk werd zaterdag een jubileum gevierd. Zaterdag en de twee dagen daarvoor mochten bezoekers voor 50 cent het zwembad binnen ter ere van het 50-jarig bestaan. Het zwembad hield e...
-
Zo overleef je de nieuwjaarsborrel op je werk
FLEVOLAND • Za 4 januari • Zaterdag 04 januariOp het werk een glas heffen om te proosten op het nieuwe jaar. Is dat een leuk evenement met collega's of een lastig obstakel? De Almeerse bedrijfsconsultant Dharminder Biharie helpt je op weg naar ee...