'Bouw groene wijken voor mens én natuur'

ALMERE • Ma 30 december 2024 | 5:34 • Maandag 30 december 2024 | 5:34

Er moeten landelijk veel huizen bij komen om de woningnood op te lossen. En met bijna 40.000 extra woningen speelt Flevoland een belangrijke rol. Dat bouwen is prima, zegt lector Gideon Spanjar van Aeres Hogeschool in Almere. "Maar bouw dan wel natuurinclusief."

Winst met kleine aanpassingen
Volgens Spanjar is het voor de natuur belangrijk dat niet alle beschikbare grond wordt volgebouwd. In plaats daarvan moeten er natuurinclusieve woonwijken komen.

Spanjar deed hier onderzoek naar en heeft ontdekt dat je met minimale aanpassingen in een wijk veel winst kunt behalen. Hij schreef er een boek over: "Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. Van pionieren naar governance." In januari wordt de tweede druk van het boek gepresenteerd.

"Rommelig is beter"
Spanjar ziet de wijk De Buitenkans in Almere als een mooi voorbeeld van hoe het kan. Hij beschrijft het succes van de wijk in zijn boek. De Buitenkans in Almere Buiten is groen van opzet. Auto's parkeren net buiten de wijk. En in de wijk meanderen kleine paden tussen de huizen en het groen door. Centraal in de wijk is een vijver waar watervogels graag zitten.

Door de natuurvriendelijke glooiende oevers langs de vijver kunnen de dieren makkelijk het water in en uit. De huizen in de wijk zijn zoveel mogelijk duurzaam gebouwd. Schuttingen zijn in de wijk afwezig.

Erfscheidingen zijn gemaakt met struiken. De daken in de wijk hebben geen dakpannen. Ze zijn opgevuld met sedum, een plantensoort die heel goed water vasthoudt. Langs de huizen zijn vogelhuisjes en nesten voor vleermuizen gemaakt. Tuinen die volledig betegeld zijn, zijn er ook niet.

De tuinen liggen er voor het oog soms wat rommelig bij. Bosschages worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. "Maar insecten, kleine knaagdieren en vogels hebben daar veel baat bij: ze wonen er in", zegt Spanjar. "En de dieren gebruiken die heggen en bosschages juist als een soort snelweg door het gebied. Ze kunnen zich er veilig in bewegen."

Puntensysteem voor ontwikkelaars
De wijk biedt volgens Spanjar een oplossing voor het spanningsveld dat er ligt tussen de oprukkende woningbouw en de afname van de biodiversiteit. Spanjar erkent dat de wijk De Buitenkans een wijk voor de 'happy few' is.

De huizen zullen niet voor iedereen betaalbaar zijn. Maar, zo zegt Spanjar; "Wat je hier aan maatregelen ziet, kun je ook toepassen in dichtbevolkte wijken." De Buitenkans is ruim van opzet maar ook kleine maatregelen hebben effect op plant- en diersoorten.

Hij pleit voor de invoering van een puntensysteem voor ontwikkelaars. Neemt een ontwikkelaar natuurinclusieve voorzieningen op in de plannen voor een nieuwe wijk, dan scoort hij daar punten mee. De overheid zou dan in zee moeten gaan met het plan wat de meeste punten scoort. Er zou ook een minimum aantal punten kunnen worden opgesteld dat je plan zou moeten behalen voor je mee kunt dingen naar een klus.

In Malmö en Stockholm zijn ze al lang geleden begonnen met zo'n puntensysteem. En ook in Den Haag, Amsterdam, Arnhem, Groningen en Nijmegen hebben ze er al ervaring mee. Spanjar zou het een goed idee vinden om zo'n puntenplan landelijk in te voeren.

Het boek van Gideon Spanjar wordt eind januari gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel